Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcketjejen som vet hur man har det på Annersia

/
  • Intresset för att bygga bo på Annersia har växt betydligt sedan Vallsundbron kom till. Här jobbas det med att göra i ordning en grund till en villa i Böle. För bara en vecka sedan gjordes en grund några hundra meter bort – och under vintern och våren ska det göras fler grunder i området.

Sedan Vallsundsbron byggdes 1998 har allt fler valt att bygga bo på Annersia. Och nu har Bräcketjejen Kajsa Mörner, som läser vid Göteborgs universitet, studerat hur de boende ser på expansionen.

Annons

Sedan Vallsundsbron byggdes har intresset för Annersia ökat. Och nu har den 24-åriga Bräcketjejen Kajsa Mörner valt att granska området närmare i en C-uppsats, som en del av hennes studier vid miljövetarprogrammet med inriktning på samhällsgeografi.

Sedan år 2000 har antalet boende på Annersia ökat med cirka 225 personer, enligt Kajsas studie. Och under de åtta år som studien avser, 1 januari år 2000 till 31 oktober 2008, har 128 bygglov beviljats för småhus av kommunen. Det är i princip är en tredjedel av alla de bygglov för småhus som beviljats i hela Östersunds kommun under samma period.

– Området var intressant eftersom det ofta sker en utflyttning från andra byar, men här är det snarare motsatsen, säger Kajsa som ville ta reda på mer ingående varför folk väljer Annersia och vilka konsekvenser expansionen har medfört.

Så Kajsa fick hjälp av kommunen och tog reda på vilka som beviljats de 128 byggloven mellan 2000 och 2008. Det slutade med att hon skickade ut en undersökning till 125 av dessa familjer. 55 procent svarade på hur de såg på sitt boende.

– Jag tänkte mig att det var den tätortsnära landsbygden som lockade särskilt barnfamiljer, säger hon.

Samtidigt var hon nyfiken på om folk tyckte att det byggdes för mycket, så att det som lockade dem dit i själva verket byggs bort.

Undersökningen slog fast att det till två tredjedelar är människor som har eller håller på att bilda familj som bygger hus på Annersia. Och det var landsbygdskänslan nära stan, närheten till naturen och möjligheten att hitta en tomt att bygga på som till största delen avgjorde deras flytt.

Majoriteten av de som svarade tyckte att den byggboom som pågått är positiv. Men 28 svar ansåg att det räcker som det är just nu.

– Många ansåg att det är viktigt att bevara landskapsbilden, säger hon.

Expansionen har även lett till att vissa bitar i området inte har hängt med i utvecklingen.

– Exploateringen har gått väldigt fort och det är viktigt att allt sånt, som skolor och vägar hänger med, säger Kajsa Mörner.

Och det visade sig bland annat i hennes undersökning att det finns ett missnöje med all den ökning av trafik som både byggboomen och Vallsundsbron har resulterat i.

Uppsatsen blev precis i dagarna väl godkänd och för Kajsa Mörner väntar nu ytterligare en uppsats att skriva – men än har hon inte bestämt sig för om hon kommer att studera fler jämtländska bebyggelser.

Mer läsning

Annons