Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcke och Östersund har länets bästa förbindelser

/

Ska du bo tillgängligt i Jämtland ska du bo i Bräcke. För det är den kommun som tillsammans med Östersund har bäst förbindelser med omvärlden.

Enligt Rikstrafiken har Bräcke dessutom stärkt positionerna sedan förra mätningen 2007.

Annons

– Jag tror att förbättringen i Bräcke beror på att det går bättre att ta sig till flyget, säger Bosse Andersson, utredare hos Rikstrafiken.

För kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S) är svaret givet;

– Det är ju i Bräcke man ska bo! Här har vi de bästa kommunikationerna och vi jobbar för att öka möjligheterna till kommunikation ytterligare. Att fler tåg stannar är viktigt.

Efter det att Bräcke fick slåss för att Stockholmståget skulle fortsätta att stanna i Bräcke har antalet resenärer ökat. Därför är förutsättningarna att tåget även fortsättningsvis stannar stor.

Avlägsenhet beror alltså inte bara på läget utan hur tillgänglig kommunen är främst då med förbindelser till och från Stockholm.

Men i övrigt är Jämtlands kommuner nästan sämst på tillgänglighet i Sverige. Strömsund, Krokom, Åre och Berg ligger bland de sämsta i hela landet enligt de kriterier som Rikstrafiken satt upp.

Härjedalen ligger någonstans i mitten tillsammans med Ragunda.

– Bräcke har hygglig tillgänglighet men Östersund ligger bättre till, säger Bosse Andersson, medan de övriga kommunerna ligger riktigt dåligt till. Ragunda är ändå en nyans bättre än de allra sämsta.

Men Bosse Andersson säger att kriterierna kan vara lite kantiga, därför kan en kommun kan bli en nyans bättre än en annan trots att det egentligen inte skiljer så mycket mellan dem.

– Men i stora drag ger det en väldigt bra överblick hur det ser ut i landet. Men man kanske inte ska stirra sig blind på detta, men att det är bästa kommunikationerna i Östersund är självklart på grund av flyget. Det påverkar en hel del.

Han säger också att Härjedalen ligger bra till vad gäller kriteriet att ta sig till och från Stockholm med flyget, men de har då sämre tillgänglighet när det gäller annat.

Undersökningen görs för att kunna förbättra kommunikationerna i landets mest utsatta regioner. Och alla är överens om att kontakterna med Stockholm är livsviktiga.

Det är inte särskilt förvånande att Norrlands inland tillhör de orter som har sämst förbindelse med omvärlden. Om man inte bor i Östersund eller Bräcke förstås.

Mer läsning

Annons