Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Botten nådd för länets företag – men flyget blomstrar

Småföretagarkonjunkturen i Jämtand har försämrats ytterligare sedan vårens mättning. Men botten tros vara nådd och om ett par år vänder det uppåt igen.

Annons

Det var med försiktig optimism som höstens småföretagarbarometer presenterades i går i den nya ankomsthallen på Åre/Östersunds flygplats på Frösön.

Åsa Bergström-Schanine, regionchef för Företagarna och Lennart Olsson, företagsrådgivare på Swedbank, Östersund hade valt platsen med omsorg.

För här råder framtidstro. Magnus Trense, Östersunds flyg och Susanne Norrman, Luftfartsverket pekar på att flygplatsen i dag är Sveriges största incharterflygplats och den växer. Dessutom kommer inom kort ett nytt bussbolag att starta transfer mellan Frösön och Åre ochdessutom mellan Vaernes (Stjördal) och Åre.

– Östersundsflyg har startat otroligt bra, säger Magnus Trense. Vi har efter några veckor tagit 16 procent av marknaden till Stockholm/Bromma. Men det behövs mer om vi ska vara kvar.

– Vi har 40 avgångar och vi ser oss i dag som ett komplement med vettiga priser.

Tio jämtländska företag är delägare i flyget, nu gäller det att företag och myndigheter väljer att åka med dem också.

– Väljer de oss vid hälften av sina resor, kommer det att gå bra.

Susanne Norrman menar att turismen i Åre och Härjedalen växer enormt och här finns hur mycket som helst att hitta på för att utveckla verksamheten.

I småföretagarbarometern kan man läsa att Gotland upplever den starkaste konjunkturen i landet och då handlar det om turism.Jämtland ligger på fjärde plats men då har inte vintersäsongen kommit igång än. Turism är med andra ord något som skapar sysselsättning.

Ändå är sysselsättningstillväxten negativ:

Fler småföretag har dragit ned på arbetsstyrkan, än som nyanställt.

Orderingången har minskat, men tillväxten är fortfarande positiv.

Omsättningstillväxten har fallit.

Tillväxten av lönsamheten är fortsatt negativ.

Kapacitetsutnyttjandet har ökat rejält sedan i våras, vilket främst gäller länets industriföretag. 66 procent av tillverkningsindustrin säger att de jobbar med full kapacitet.

22 procent av länets småföretag har upplevt likviditetsproblem under senaste halvåret. Kunderna är helt enkelt sena med betalningen.

52 procent säger att det finns goda expansionsutsikter på sikt.

Främsta tillväxthindret hos småföretagen är en svag efterfrågan.

Ändå satsas det offensivt i rådande konjunktur. 31 procent av företagen säger att de ökat sina satsningar på att slå sig in på nya marknader.

Mer läsning

Annons