Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Botten kan vara nådd

Nu kan botten på den djupa lågkonjunkturen vara nådd. Det tyder Konjunkturinstitutets analyser på.

Annons

– Vi har haft väldigt negativa tillväxttal under flera kvartal, säger Roger Knudsen, ansvarig för Konjunkturbarometern vid Konjunkturinstitutet.

Just nu befinner vi oss i nivåer som aldrig varit så låga i modern tid, förklarar han. Men det senaste kvartalet har en ljusning börjat skönjas på konjunkturhimlen.

– Under andra kvartalet ser det ut som en stabilisering är på gång. Det har blivit en uppgång i vissa branscher framför allt inom handeln, säger Roger Knudsen.

Det beror framför allt på att de som har jobb i dessa tider har det hyggligt ställt just nu.

Även inom industrin har det skett en förbättring. Vissa branscher där, som upplevt negativ tillväxt har börjat rapportera en stabilisering.

– Och deras förväntningar inför hösten är klart mer positiva, säger Roger Knudsen.

I den kategorin bör man därför kunna läsa in den uppgång hustillverkningen visar i Bräcke kommun. – Även om Storsjöhus order i Ulriksdal är lite exceptionell, säger han.

Slutsatsen man kan dra av konjunkturläget med en stabilisering och positiva förväntningar kan innebära att kurvan nu planar ut.

– Ja, det kan innebära att vi nått en bottenkänning och vi ser dessutom någorlunda liknande signaler globalt med en ökad efterfrågan, säger Roger Knudsen.

Mer läsning

Annons