Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönder sätter press på Milko

/
  • Strax innan stormötet får Daniel Lärkert och Johannes Karlsson beskedet att Milko sänker mjölkpriset ännu en gång. ”Det är nästan som ett dåligt skämt”, säger de. Foto: Ulrika Andersson
  • ”Milko har nog tappat böndernas tillit”, säger Mikaela Lundgren Överammer. Erik Norén med dottern Ingrid i famnen håller med: ”Att flytta huvudkontoret till Stockholm för ett antal miljoner. Vad hjälper det?”
  • Ett stort antal mjölkbönder mötte upp till mötet i Lunne bygdegård utanför Brunflo.

Missnöjet med Milko växer hos medlemmarna. I går samlades många av länets mjölkbönder i Lunne bygdegård för att diskutera framtiden. Men mötet fick en trist start. Milko sänker mjölkpriset ytterligare.

Annons

Kanske skrevs det ett stycke lantbrukshistoria i länet i går. En helt ny organisation kallad för Jämtlandsbönderna bildades efter ett stormöte bland missnöjda mjölkbönder.

Det planerade stormötet lockade många till bygdegården i Lunne utanför Brunflo. Mötet gällde de tuffa förhållanden som råder för många av länets mjölkbönder. Men strax innan stormötet ska sätta igång piper det i nästan varje bondes ficka.

Via en SMS-tjänst från Milko får de veta att ledningen beslutat att sänka avräkningspriset på mjölk med 20 öre från och med 1 april.

– Jaha, det här var ju en bra start, säger Daniel Lärkert ironiskt.

Daniel driver en gård i byn Rasten utanför Östersund och är en av de som tagit initiativ till mötet. Han anser att gränsen är nådd för vad många av länets mjölkbönder kan klara av ekonomiskt.

Något måste göras åt den dåliga lönsamheten. Enligt honom kan den enskilde bonden inte längre lita på att Milko ska lösa problemet.

– Ska vi bönder behöva konkurrera med varandra så mycket att vi ligger och kryper i den här prisnivån då kommer vi om ett antal år inte ha så många bönder kvar.

– Då kommer konsumenterna att upptäcka att det inte finns mejeriprodukter från Sverige att köpa längre.

Enligt Daniel Lärkert måste det till en radikal förändring och efter mötet var han positiv.

Han berättade att de församlade lantbrukarna bland annat beslutade att skapa en kommitté kallad för Jämtlandsbönderna.

Den nya kommitténs arbete kommer bland annat att handla om att sätta press på Milko.

– Milko måste lägga in en högre växel, säger Daniel Lärkert och berättar att mejeriets vd Erik Gumabon redan ansökt om att få träffa bönderna för att diskutera situationen.

– Det finns en tveksamhet för betalningsförmågan i Milko, berättar Daniel och säger att Jämtlandsbönderna bland annat vill diskutera frågan om utökat samarbete mellan Milko och andra mejerier.

Mer läsning

Annons