Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bondelivets historia i länet – ny bok av Nils G Åsling

/
  • ”Jag tyckte inte att det fanns någon bok som systematiskt gick igenom bondelivets historia, säger Nils G Åsling, som nu skrivit en bok om just det.Foto: Henrik Flygare

Nu finns de senaste 150 åren av det jämtländska bondelivet dokumenterat. I dagarna släpptes Nils G Åslings senaste bok Bondeliv i samverkan.

Annons

Det skålades högtidligt i treprocentig mjölk när författaren, politikern och den före detta industriministern Nils G Åsling passade nog hade boksläpparträff på Milkoland på Jamtli.

För boken han nu skrivit avhandlar bondelivets utveckling i länet under de senaste 150 åren.

– Jag har ju varit med om en del och har fått perspektiv på det, säger han och syftar på utvecklingen för länets bönder och företagare.

– Och jag tyckte inte att det fanns någon bok som systematiskt gick igenom den historien, berättar Nils G Åsling.

Skrivandet tog ungefär ett år innan han begav sig till Jamtli förlag med förhoppningen att det skulle få bli en bok av det hela. Och Jamtli förlag var inte sena att nappa på idén eftersom de tyckte att det saknades en bok på det området.

Boken beskriver hur bönderna på olika sätt samarbetat i föreningar och medlemsägda företag, som exempelvis det som i dag är Milko.

En del av boken beskriver även ett av de få sätten som bondelivets kvinnor förr i tiden kunde göra karriär – som mejerskor.

Mer läsning

Annons