Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bombteknikerna: Det går inte att chansa ...

/
  • Bomb 2. Den svarta lådan som enligt texten på lådan skulle sprängas 14.30 sköts sönder av bombgruppen 15.20.
  • Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Östersundspolisens tekniker samlar ihop resterna av bomblådans innehåll för att analysera det. Foto: Henrik Flygare
  • Bombteknikerna från Stockholm bestämde sig för att spränga den misstänkta bomben så fort räddningstjänsten var på plats. Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Bombteknikerna valde att spränga den misstänkta lådan utanför Konsum i Brunflo.
- Är vi inte helt säkra måste vi göra så, säger Pelle Eriksson, en av bombteknikerna.

Annons
I tisdags flögs de in från Stockholm. I fredags klockan tolv var de tillbaka. Den här gången kom de i helikopter till idrottsplatsen i Brunflo.
Tack vare att de två bomb-teknikerna, Lars Lennartsson och Pelle Eriksson, hade tagit med sig en del utrustning blev det aldrig nödvändigt att vänta in den övriga utrustningen som var på väg från Umeå. Den beräknades anlända mellan klockan två och tre, men redan vid två sprängde teknikerna den misstänkta bomben i Brunflo.
- Det är inte lätt att veta säkert om det är skarpt läge eller inte, men vi får ju en del information av teknikerna och polisen på plats. Sen tar vi det säkra före det osäkra. Det går inte att chansa, säger Lars Lennartsson.
Redan tidigt på förmiddagen var Östersundspolisens tekniker på plats för att bland annat fotografera den misstänkta lådan. Bilderna, tillsammans med övrig information lämnas sedan över till de influgna bombteknikerna som är de som fattar beslut om hur arbetet ska fortsätta.
- Vi måste bara vänta in räddningstjänsten. Det måste vi alltid göra i sådana här lägen, säger de strax innan de spränger den misstänkta bomben.
Och klockan två på fredagen valde de alltså att spränga lådan. Lyckligtvis visade sig även det här bombhotet vara falskt.
Östersundspolisens tekniker samlade efter explosionen ihop de spridda delarna av lådans innehåll.
- Det är mest bara småbitar kvar efter smällen. Men nu ska bitarna analyseras, och sen får vi se vad lådan innehöll, säger en av dem.

Mer läsning

Annons