Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bomben kommer nu när de arbetslösa stämplar ut”

/
  • Marie Nordén vill styra över mer statliga pengar till kommuner och landsting så att de slipper säga upp anställda framöver.
Foto: Lars-Eje Lyrefelt

För lite görs för arbetslösa som stämplar ut framöver och Jämtland tappar kraft när de regionala klyftorna ökar.

Annons

Den bilden ger länets socialdemokratiska riksdagsledamöter när de gör sommarbokslut av regeringens politik på Stocke Titt.

– Det vi behöver är att återupprätta regionalpolitiken och det kommer vi att göra i en partimotion framöver, säger Stefan Wikén.

Riksdagsledamöterna talar om ett förlorat år för Jämtland där statliga resurser omfördelas till mer privilegierade områden i landet.

De framhåller att vuxenutbildningen bantats kraftig när den istället borde byggas ut, som en aktiv åtgärd när ungdomsarbetslösheten breder ut sig.

Som ett exempel på att de regionala klyftorna ökar pekar de på att 44 miljoner flyttats från länet till Stockholmsregionen, genom ett första förändringssteg av den kommunala skatteutjämningen.

I riktning mot en hållbar utveckling för glesbygden nämns att det är glesare mellan bensinmackarna, längre avstånd till mataffärer, postservice och varuutlämningsställen.

I riksdagsledamöternas alternativ framhålls betydelsen av statliga investeringar för regional tillväxt, fler jobb och likvärdig välfärd.

– Bomben kommer nu när de som stämplar ut går till jobb- och utvecklingsgarantin där det talas om att utföra någon typ av samhällsarbete. Vad det innebär är oklart, enligt Berit Andnor.

Marie Nordén fyller på:

– Det är nästan slavhandel att istället för att anställa folk få betalt för någon som står utanför arbetsmarknaden, säger Marie Nordén.

Som LT tidigare skrivit bedömer Svenskt Näringsliv att mängden offentliga jobb i Jämtland, och turistrelaterade företag som gynnats av en svag krona, medfört att länet hittills klarat lågkonjunkturen förhållandevis väl.

Men enligt Marie Nordén släpar Jämtland efter i det här avseendet. Länet har inte sett effekterna av besparingarna inom kommuner och landsting ännu. Hon vill styra mer statliga pengar dit, så att de slipper säga upp folk framöver.

Mer läsning

Annons