Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blufföretag pressar Per-Olof på pengar

/
  • Foto: Håkan Luthman
  • Per-Olof Pålsson har dokumenterat alla kontakter han haft med misstänkta skojarföretaget Hittaföretag.se. Han har upprepade gånger varit i kontakt med polisen  i Malmö och gjort anmälningar.   Foto: håkan luthman

Företagaren Per-Olof Pålsson från Tandsbyn fick i höstas ett samtal från misstänkta skojarföretaget Hittaföretag.se. Några dagar senare så damp det ner en faktura på drygt 5 000 kronor.

– Det är rent bedrägeri som de håller på med, säger Per-Olof Pålsson.

Annons

I början av september i höstas ringde en kvinna från företaget Hittaföretag.se upp Per-Olof Pålsson som äger loppmarknaden Jämtloppan i Tandsbyn. Kvinnan började ställa olika kontrollfrågor om Per-Olof Pålssons företag.

– Hon undrade om det var jag som bestämde och så frågade hon om lite olika uppgifter. Det kan väl ha varit en 13 frågor. Jag satt och körde men ville inte vara otrevlig och lägga på, säger Per-Olof Pålsson.

Men plötsligt förvandlas ”kontrollsamtalet” till något helt annat.

– Kvinnan som ringer säger att hon ska spela in en orderbekräftelse på det jag beställt. Men jag hade inte beställt något. I stället bad jag henne att skicka papper på vad det var hon erbjöd, säger Per-Olof Pålsson.

Några dagar senare damp ett brev från Hittaföretag.se ner i brevlådan.

– Det stod att det var en orderbekräftelse att jag hade beställt en tjänst från Hittaföretag.se för drygt 5 000 kronor. Men jag bestred fakturan direkt. Sedan så gjorde jag en polisanmälan den 15 september till polisen i Malmö, säger Per-Olof Pålsson.

Efter polisanmälningen bröt helvetet loss på allvar berättar han.

– Då började de ringa väldigt mycket. Det försökte väl få en inspelning där jag sa ”ja”. Jag kommer ihåg en dag när det kom in ett tiotal samtal. Man blir så jävla less. Men samtidigt så måste man ju svara när det ringer från dolt nummer. Det går ju inte bara att ignorera. Det kan ju vara någon annan, säger Per-Olof Pålsson.

Företaget Hittaföretag.se har under hela hösten och vintern förföljt Per-Olof Pålsson med betalningspåminnelser och telefonsamtal. Till slut fick Per-Olof Pålsson nog och använde plågoandarnas egna ”metod” som motvapen.

– Ett av samtalen spelade jag in. Den som ringde upp var riktigt otrevlig och började prata om att mitt liv skulle bli dåligt och sådana saker, säger Per-Olof Pålsson.

Varför tror du att sådana här företag ger sig efter småföretagare som dig?

–Småföretagare är rädda för att få betalningsanmärkningar. Får man en betalningsanmärkning så blir allt svårare. Lån och så. Så då betalar man kanske hellre än att riskera att hamna i en sådan situation.

Vad är problemet?

– Det finns en lucka i lagstiftningen. De här företagen får inte sluta muntliga avtal med privatpersoner utan ångervecka. Men som företagare har du ingen ångervecka.

Breven från Hittaföretag.se fortsätter att komma berättar Per-Olof Pålsson . Det senaste brevet kom i början av februari.

– Klart jag har varit med om bluffakturor och sånt tidigare. Det får man nästan räkna med som företagare. Men ingenting i närheten av det här, säger han luttrat.

Vilket råd ger du andra företagare som blir uppringda av såna här företag?

– Släng på luren direkt. Tacka inte ja till någonting utan polisanmäl.

Mer läsning

Annons