Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluffaktura om svininfluensan

En rad företag i länet och landet har i dagarna nåtts av en bluffaktura – med inspiration hämtad av svininfluensan.

Annons

Och som ett led i detta har Folkhälsoinstitutet i Östersund blivit nedringt.

Ett företag med namnet Svenska Hälsoinstitutet har i dagarna skickat ut så kallade bluffakturor till en rad företag i landet. Även i länet är flera näringsidkare drabbade. En av dem är Roger Sahlén, intendent på Östersund-Frösö Golfklubb.

– Det är inte första gången vi drabbas av sådana bluffakturor, det brukar hända tre, fyra gånger per år, säger han.

Att bluffa om läkemedel snarlikt förknippade med svininfluensan uppges dock vara den första i sitt slag. Svenska Hälsoinstitutet försöker sälja ”AH1N1 Pandemic Geletinus” för 2 296 kronor.

– Det är vanligt att sådana här bluffakturor dyker upp i semestertider och inför helger då det kanske ofta är vikarier inne och företag har mycket att göra inför bokslut, säger Roger Sahlén, som nu vill passa på att varna andra.

Hög arbetsbelastning och den relativt blygsamma summan på fakturan kan leda till att den passerar igenom företags hantering och trots allt blir betalad. Men rekommendationerna vid den här typen av bluffar är att bara låta dem vara.

Företagsnamnet bakom bluffakturan, Svenska Hälsoinstitutet, har även gjort att flera kopplat samman det med det statliga verket Folkhälsoinstitutet, med säte i Östersund. Där fick telefonväxeln ta emot ett hundratal samtal från undrande företagare.

– Vi har inte upplevt att de blandat samman oss med dem, men folk har undrat om vi känner till detta, säger Johan Landin, pressekretare vid Folkhälsoinstitutet.

Under tisdagen förde Svensk handel upp Svenska Hälsoinstitutet på sin Varningslista.

Mer läsning

Annons