Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluff av arbetslös gav halv miljon

Under fem år fick mannen ersättning från a-kassan trots att de intyg han skickat in var förfalskade. Nu åtalas mannen för grovt bedrägeri, urkundsförfalskning och försök till grovt bedrägeri.

Annons

Mannen borde ha varit utförsäkrad ur sin a-kassa för länge sedan, men istället lyckades han få mer än en halv miljon kronor i a-kasseersättning under fem års tid.
Nu är mannen är misstänkt för grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning samt för försök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning. Brotten har enligt åklagaren bestått i att mannen själv skrivit sex falska arbetsgivarintyg som han med jämna mellanrum från 2001 till 2006 skickat in till sin a-kassa.
Med hjälp av de falska arbetsgivarintygen har mannen oriktigt uppgett att han haft anställning under den tid som krävs för att berättiga honom till a-kasseersättning istället för att han skulle bli utförsäkrad.
Vid två tillfällen har mannen också skickat in förfalskade anställningsbevis för att visa att han haft arbete som skulle berättiga honom till arbetslöshetsersättning.
Under fem år fyllde mannen i sina kassakort och markerade att han var arbetslös. Detta ledde till att pengar betalades ut från a-kassan trots att mannen inte hade kvalificerat sig för nya utbetalningar. Hösten 2006 fick personal på mannens a-kassa misstankar mot honom. A-kassan startade en utredning och utbetalningarna stoppades. Då hade mannen redan beviljats ytterligare en ersättningsperiod på 300 dagar på grund av de falska arbetsgivarintyg han skickat in.
Åklagaren menar att de brott mannen misstänks för är grova då han framställt och använt sig av falska handlingar. Att bedrägeriet pågått systematiskt och under en längre tid samt att det handlar om stora belopp gör också att brotten bedöms som grova.

Mer läsning

Annons