Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blommigt slutprov för floriststudenter

/
  • ”Jag utgick från kniphofian som ser ut som en raket när jag gjorde min valborgsbukett”, berättar Anja Persson.Och enligt Moa Ohlin Nilsson fanns det lite tävlingsnerver med under slutprovet då det senare poängbedöms.Foto: Ulrika Andersson
  • Eleverna på floristprogrammet på Palmcrantzskolan hade i onsdags slutprov inför den kommande studenten. ”Det är klart man vill vara bäst”, säger Moa Ohlin Nilsson om hennes blomsterarrangemang.Foto: Ulrika Andersson
  • Ett stipendium på 1000 kronor kommer att delas ut till en av floristerna på studentdagen.
  • Två timmar plus en kortare förberedelse hade de fyra eleverna på sig under varje blomsterarbete.
  • I onsdags gjorde floristeleverna på hantverksprogrammet från tredje årskursen sina slutprov där bland annat blomsterbuketter och dekorationer ingick. Anna Dahlberg tillsammans med Moa Ohlin Nilsson, Anja Persson och Martina Wikström är årets floriststudenter.  Foto: Ulrika Andersson
  • Slutprovet för floristeleverna på Palmcrantzskolan bestod av ett teoriprov och två praktiska arbeten; en presentbukett till en valborgsfest och en dekoration till kronprinsessan Viktoria.

En blomsterdekoration till kronprinsessan Viktoria och en bukett till en valborgsfest – det var de praktiska arbeten som floristeleverna på Palmcrantzskolan hade på sitt slutprov i veckan.

Annons

– Det är klart man vill vara bäst, säger Moa Ohlin Nilsson om hennes blomsterarrangemang.

Moa är en av fyra elever som går tredje årskursen på hantverksprogrammet med inriktning på florist på Palmcrantzskolan. Och i går kunde förbipasserande beskåda deras buketter och dekorationer i skolans foajé.

Floristprovet innehöll två praktiska arbeten; en dekoration och en bukett samt ett teoretisktprov. I blomsterarbetena hade eleverna samma förutsättning vad gäller blommor och utsmyckningar som kunde blandas och användas till båda kreationerna. Två timmar inklusive förberedelser hade tjejerna på sig på varje del. Och floristeleverna förvaltade tiden på olika sätt.

– Jag hade världens idé och började knyta ihop en massa pinnar till min bukett. Men det höll inte och de sista 20 minuterna var jag tvungen att skynda mig att få ihop en bukett, säger Martina Wikström.

Valet av utbildning var en självklarhet för flera av tjejerna. Anja Persson som kommer från Lit är fjärde generationens florist i sin familj.

– Det känns speciellt att kunna föra det vidare i familjen, säger hon.

Annat som har lockat är den kreativa sidan av yrket.

– Det kräver inte så mycket plugg utan det är mer praktiskt, säger Martina Wikström som redan har fått ett fast jobb på en blomsteraffär.

– Det är också ett varierat arbete, ingen dag är den andra lik, där du får möta mycket olika människor, säger Moa Ohlin Nilsson.

Anna Dahlberg känner sig lite tveksam om det är florist hon vill jobba med på heltid. Samtidigt tycker hon att erfarenheten har varit bra och att det är roligt med blommor.

Två dagar i veckan har tjejerna varit ute på praktik på olika blomsteraffärer runt om i länet. Just praktiken är något som de tycker har gett mycket – både erfarenhet och möjlighet att känna på hur floristyrket kan se ut.

– De lär sig att se verkligheten i ett företag där det kan gå mer undan vilket är ett nyttigt bagage att ha med sig när eleverna sedan går ut i arbetslivet, säger Ingela Lundström som är floristlärare på Palmcrantzskolan.

Mer läsning

Annons