Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blivande bagare och konditorer i smakfullt slutprov

/

Det ställdes fram bröd, kakor och tårtor i stora mängder när blivande bagare och konditorer gjorde slutprov på Palmcrantzskolan i dag.

Annons

– Vissa prov går bra och andra funkar mindre bra. Wienerbrödsdegen är den stora utmaningen, säger Frida Svensson, en av eleverna på livsmedelsprogrammet i Östersund.
Läraren Leif Axelsson intygar att just wienerbröd är en konst i sig att behärska och baket brukar innebära en del svårigheter. 27 tunna degskikt och 28 fettskikt ska läggas ihop.
– Sedan ska degen stiga i ugnen. När vattnet expanderar blir det högt och frasigt om wienerbröden gjorts på rätt sätt, säger Leif Axelsson.
Eleverna dukade fram sina bakverk på varsina bord för bedömning. Efter lunch anlände en smakjury med branschfolk från konditorier i Östersund och på Frösön.
– Viktigt i sammanhanget är även det visuella intrycket juryn får av uppläggen, säger Sofie Nygaard, en av lärarna som utbildar eleverna.
• Hur ser arbetsmarknaden ut för de som går ut programmet?
– Branschen i stort vill ha utbildat folk. Den som är intresserad och vill jobba har goda förutsättningar. Den som visar det under praktiken har goda chanser att få jobb, säger Leif Axelsson.

Mer läsning

Annons