Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåljusen samlade till ett komplex

/
 • Ett nytt digitalt larmsystem är inkopplat i Certushuset. När LT var på        plats igår eftermiddag kom ett så kallat prio 2-larm som dels visades på flera bildskärmar i ambulansens lokaler och dels talade en datorröst om vad larmet handlade om. Foto: Robert Henriksson
 • ”Jag tycker att det känns bra med de nya lokalerna”, säger Niclas von Essen. En av fördelarna är bland annat att all vård av utrustning är placerade på ett och samma ställe. ”Nu behöver vi inte skita ner hela brandstationen när vi ska vårda utrustningen”.
 • Här sover beredskapspersonalen under jourtiden. ”En nackdel är kanske att man inte får in något dagsljus i logementen”, säger brandingenjören Niclas von Essen. Fönstret är ut mot vagnhallen.
 • ”Det är helt klart ett lyft för oss med nya skärmar som visar larmen och en talsyntes som också berättar om vad det handlar om”, berättar Niclas von Essen. Tanken är att alla deltids- stationer inom förbundet ska få samma system så småningom.

Certuskomplexet på Fyrvalla är i det närmaste komplett sedan Jämtlands räddningstjänstförbund flyttade in för ungefär en vecka sedan.

– Det är ett organiserat kaos här just nu, säger brandmannen Fredrik Ericsson.

Annons

Det står kartonger, pärmar och möblemang lite varstans inne i räddningstjänstens lokaler i Östersund. Det var mindre än en vecka sedan de flyttade in i Certushuset eller blåljushuset som det också kallas i Fyrvalla.

Polisen finns där sedan i maj förra året, SOS är på plats och ambulansen har sitt utrymme alldeles i anslutning till räddningstjänsten.

– Det blev lite bökigt när vi skulle flytta samtidigt som Lindexhuset brann. Vi fick helt enkelt omprioritera och därför ser det ut som det gör just nu, säger brandingenjör Niclas von Essen som inte har hunnit installera sig i lokalerna ordentligt än.

Men vagnhallen är dock fullt utrustad och i full funktion även om viss utrustning ännu inte har fått sin givna plats.

– Den är mer funktionsanpassad än på gamla brandstationen, säger Niclas von Essen när han guidar runt.

Samtliga som LT pratar med verkar vara nöjda med den nya brandstationen.

– Det känns jättebra, säger brandmannen Fredrik Ericsson som igår hade i uppdrag att visa elever från Räddningsverkets utbildning på Sandö runt i den nya stationen.

– Lite kaotiskt, är räddningschefen Thomas Fredrikssons omdöme om den pågående flytten.

– En nackdel är kanske att man inte får in något dagsljus i logementen, säger Niclas von Essen.

Det var också en del av den kritik som brandmännen redan inledningsvis hade när de första ritningarna visades för flera år sedan. Samtidigt finns i dag sju logement för övernattande räddningstjänstpersonal samt fem för ambulanspersonalen.

– Och varje rum har en egen toalett vilket inte fanns tidigare.

En miss i bygget torde vara den felkonstruerade ledstång som brandmännen snabbt ska kunna åka ner på när larmet går.

– Det är förbud på att använda den.

Vägg i vägg med räddningstjänsten finns polisen. Frågan är hur det förbättrar samarbetet mellan myndigheterna.

– Vi kommer nog att samarbeta mer. Gemensam fys och idrott till att börja med skulle jag tro, säger Niclas von Essen.

Fredrik Ericsson tror att det är en stor fördel att brandpersonal och poliser lär känna varandra inte bara till namn utan även har ett ansikte till namnen.

Leif Hagberg, säkerhetsansvarig hos polisen, är tämligen nöjd med lokalerna också.

– Rent allmänt har det funkat ganska bra med flytten hit. Det var en del barnsjukdomar från början, men det är saker som vi har löst eftersom.

Mer läsning

Annons