Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björntanden läggs ner - finns inga pengar

/
  • – Vi har satt väldigt mycket pengar i det här projektet, säger Bert Sjödin som tillsammans med Maths O Suwndqvist bestämt sig för att avsluta den pågående projekteringen.

Efter ett möte med företrädare för Björntanden och kommunen i går står det klart att miljardprojektet med Björntanden på Frösön inte kommer att genomföras. Syret tog slut. Det finns inga pengar längre för att bygga anläggningen.

Annons
Köpman Bert Sjödin har tillsammans med finansmannen Maths O Sundqvist varit drivande i projektet. De har satsat mycket engagemang på det kombinerade hotell- och arenabygget på toppen av Östberget. I ett avgörande möte i går beslutade styrgruppen för Björntandsprojektet att den pågående projekteringen avslutas.
Hur känns det för dig Bert Sjödin som varit drivande under många år?
- Vi har satt väldigt mycket pengar i det här projektet men det är inte förlorade pengar tycker jag. Man har lärt sig en del under tiden och vi har haft väldigt trevligt.
- Vi som jobbat med det här har gjort allt vi överhuvudtaget kan för att få folk att stanna i Östersund, säger Bert Sjödin.
- När man ser ritningarna för Björntanden och förstår vad det skulle betyda för länet så sörjer man för att behöva komma i det här läget, fortsätter han.
Hur mycket har ni satsat i projekteringen av Björntanden?
- Jag har satsat i alla fall 15 miljoner kronor i skattade pengar men det överlever jag. Ekonomin är fördelad över fastigheter och annat. Börsen har gått ner men jag säger som Electroluxchefen Hans Werthén när han en gång fick frågan om hur mycket han förlorat. Han sa: "du jag har inte sålt någonting", säger Bert Sjödin.
Han konstaterar vidare att "efter regn kommer sol".
Och finansmannen Maths O Sundqvist håller dörren på glänt för ljusare tider.
- Östersundarna är värda en högklassig hotell- och upplevelseanläggning. Förr eller senare kommer vi att ha den på plats på Östberget, säger Maths O Sundqvist i en kommentar av läget i går kväll.
Med tanke på Björntandens unika utformning, signerad Gert Wingårdh som vann den utlysta arkitekttävlingen, så fanns högt ställda förväntningar på en anläggning med ovanligt stor besökspotential.
- Nästa steg nu skulle ha varit att stoppa in rejält stora pengar för ett igångsättande. Ett betydande ritningsmaterial är framtaget för Björntanden. Jag tycker Bert Sjödin och Maths O Sundqvist varit fantastiska genom att satsa så här hårt, säger Leif Saletti som hållit i projekteringen under tio månader.
- Det här är verkligen en anläggning som behövs i Östersund. En reseanläggning för folk som vill komma på besök. Kultur och arkitektur är framtiden i de sammanhangen, enligt Leif Saletti.

Mer läsning

Annons