Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnskräcken sprider sig i länet

/
  • Björnskräcken påverkar livs-kvaliteten i vårt län, anser Bengt Bixo och Gunnar Sandberg som sitter i det socialdemokratiska partidistriktets jaktgrupp i länet.Foto: Ulrika Andersson

Jämtland är världens björn-tätaste område och nu sprider sig björnskräcken.
– Folk vågar inte längre ge sig ut för att plocka bär ensamma eller hämta ved när det blivit mörkt.

Annons

Riksdagsledamoten Gunnar Sandberg och Bengt Bixo från Mörsil är två av ledamöterna i socialdemokraternas partidistrikts jaktgrupp.

I gruppen ska de arbeta fram synpunkter som kan bli en del i socialdemokraternas jaktprogram som ska antas på kongressen nästa år.

– Att det blir en lokalt anpassad förvaltning är jätteviktigt, säger Gunnar Sandberg. Men det är också viktigt att partiet blir bättre på jaktfrågor.

De pekar på vikten av balans mellan ett rörligt friluftsliv och rovdjur.

I länet finns i dag drygt 1 000 björnar. 2006 DNA-bestämdes 684 och det finns ett stort mörkertal, tror jaktgruppen.

De känner att något måste göras åt den oro och ängslan som finns i bygderna där människor vet att björnstammen är stor.

– En halvering av björnstammen är ett måste, säger Bengt Bixo, det är länsstyrelsens mål, men det kommer att ta 4-5 år att nå dit.

Anledningen till att socialdemokraterna bildade denna jaktgrupp var den tragiska händelsen i Valsjöbyn 2007 när en man dödades av en björn.

– Förstämningen i byn var total och den allmänna åsikten var att detta som hänt kunde hända igen, säger Gunnar Sandberg som då besökte Valsjöbyn.

– Byborna vittnade om att barnen i byn hade slutat att cykla till varandra, bärplockningen hade upphört, kvällspromenaderna slopades och sysslor som att ge hundarna mat och bära in ved gjordes numera innan det blev mörkt.

– Ängslan förgiftar livsglädjen, slår Bengt Bixo fast. Så här ser det ut på många håll i länet just nu.

– Tänk dig som förälder att inte våga släppa ut sina barn vind för våg av rädsla för att det ska komma en björn. Tänk dig att inte våga gå till bärskogen ensam då man löper risk att hamna mellan en björnhona och hennes ungar.

Ändå slår de fast att samerna är hårdast drabbade av rovdjur. Renhjordarna är ett säkert skafferi för varg, björn, lodjur, järv och kungsörn.

Bengt Bixo, som under många år har umgåtts och arbetat för samerna ser hur rovdjuren varje år reducerar renhjordarna.

– Unga samer drabbas så hårt ekonomiskt att de tar sitt liv, säger han. Självmordsfrekvensen de sista tre åren har ökat, jag känner minst två som begått självmord.

De hänvisar till en forskningsrapport som professor Lars Jacobsson vid Umeå universitet ska presentera inom kort som pekar på att självmordstalen för sydsamiska män är uppseendeväckande höga och att den överskuggande orsaken är rovdjurens exempellösa härjningar bland renhjordarna.

”Aldrig tidigare har Sverige haft ett så stort antal rovdjur och därför borde den sittande regeringen ta tag i problemet. I annat fall hotas en hel näring, en hel kultur”, skriver jaktgruppen.

De menar att frustrationen och pressen att klara sig och sina familjers försörjning har blivit så stor att de samiska männen väljer repet eller bössan för att slippa ifrån sitt lidande.

Förutom tusen björnar i länet finns det också gott om lodjur och järv.

Jaktgruppen anser att ett problem med rovdjurspolitiken är att varje art räknas för sig. Därför behövs det en regional förvaltning.

– Det kan inte vara riktigt att det ska vara samma rovdjurspolitik i hela Sverige, säger Gunnar Sandberg

Men det viktigaste av allt;

– De som bor i Jämtland ska inte behöva vara rädda, säger Bengt Bixo. Det totala rovdjurstrycket är för högt och samerna drabbas hårt ekonomiskt.

– Visserligen får de ersättning för 60 procent av de renar som rivs. Men 50 000 renar äts inte upp av människor utan dödas av rovdjur. Det handlar alltså om mycket människoföda som går till spillo.

Inom kort kommer Jägarnas riksförbund att lämna in en EU-ansökan för att undersöka hur rovdjursproblematiken påverkar friluftslivet ur ett folkhälsoperspektiv.

Mer läsning

Annons