Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn Sandal: De yngsta får ta största smällen

/
  • Björn Sandal, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östersund, konstaterar att det är framförallt de yngsta som drabbas av kommunens sparåtgärder. Foto: Håkan Luthman

Redan i maj beslutade skolpolitikerna om vilka besparingar som skulle genomföras i stort inför nästa år. Förskolan tar den största smällen, men det finns flera sparåtgärder som slår hårt.

Annons

Nämndordförande Björn Sandal (S) konstaterar att den största besparingen kommer att göras bland de yngsta nästa år.

– 34 miljoner kronor ska fördelas över hela linjen. Den största delen blir på förskolan då vi går tillbaka från 17 till 18 barn per grupp.

Ett trettiotal lärartjänster kommer att försvinna från förskolan upp till årskurs nio för att klara budget.

I grunden är det omvärlden som är orsaken till de drastiska sparåtgärderna, påpekar Sandal.

– Det är inget roligt att göra besparingar på barn och unga, men vi måste göra det för att någon har spelat bort pengar på aktiehandel och fastighetsmarknad runtom i världen. Samtidigt tillför inte regeringen några pengar till kommunen i någon större omfattningar.

Björn Sandal säger vidare att regeringen inte heller ger besked om vad staten gör för att ta sitt ansvar för att kommunerna ska klara sina åtaganden längre fram.

– Vi får sena besked om stöd för 2010 och inga besked alls för 2011. Då måste vi ta ansvar för det vi har. Man kan inte skjuta det på någon annan.

Mer läsning

Annons