Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjöd på spritfest – missar skadestånd

Att bjuda hem festprissar på en spritfest med allt det kan föra med sig har sina risker. En man som utsattes för misshandel i sitt eget hem i samband med det här får sänkt skadestånd.

Annons

I domen hänvisar tingsrätten till att en 53-årige man i länet som blivit nedslagen i samband med en fest i sitt hem ”medvetet har utsatt sig för visst risktagande”.

Det leder i sin tur till att tingsrätten bestämmer skadeståndet för sveda och värk till 2000 kronor, vilket är en lägre nivå än vad som annars hade varit skäligt. För kränkning får mannen 5000 kronor.

En 54-årig man döms till 75 timmars samhällstjänst för misshandel sedan han slagit 53-åringen mot huvudet, knuffat omkull honom och sparkat samt hoppat på hans kropp.

Enligt 54-åringen var det för att lugna ned 53-åringens i dennes hem som han brottade ner honom på golvet.

Sammanlagt befann sig tre personer i lägenheten och drack alkohol. Tonläget blev allt högre och sedan en man uppmanats att lämna bostaden utbröt tumult.

I frågan om hur mycket skadestånd 54-åringen ska betala konstaterar tingsrätten att ”spritfester av nu aktuellt slag avslutas erfarenhetsmässigt icke sällan med handgripligheter av varierande farlighet”.

Vid bestämmande av skadeståndet konstaterar tingsrätten att 53-åringen genom att bjuda hem och dricka alkohol med likasinnade medvetet har utsatt sig för ett visst risktagande.

Men när det gäller risken med spritfester så framgår det inte i domen vilka närmare förutsättningar som typsikt sett behöver uppfyllas, för att uppnå den erfarenhetsmässiga farlighet som domstolen hänvisar till.

Mer läsning

Annons