Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biståndsprojektet får fortsätta

/
  • Biståndsprojektet i Cumbuco har tillfört pengar till byskolans hjälpunder- visning. Foto: PrivatMi Bringsaas och Margareta Winberg är glada för att det brasilianska biståndsprojektet får fortsätta i ett år till. Foto: Ulrika Andersson

Margareta Winberg och Jämt-Brasilianska vänskapsföreningen driver sedan tre år ett biståndsprojekt i byn Cumbuco i nordöstra Brasilien. Nu har projektet utvärderats av bidragsgivarna och betyget är väl godkänt.

Annons

Idén uppstod när Margareta Winberg var Sveriges ambassadör i Brasilien. Jämt-Brasilianska föreningen ville hitta en samarbetsort i Brasilien där man kunde göra en insats för befolkningen. Föreningen fann Cumbuco, en fattig fiskeby i nordöstra Brasilien.

Sedan dess har utbytet mellan Jämtland och Cumbuco varit omfattande åt båda hållen. Mi Bringsaas, från Vaplans socialdemokratiska kvinnoklubb som också engagerats i biståndsarbetet, säger att det framförallt varit ett socialt projekt.

– Vi har arbetat mycket med skolan och med att försöka nå kvinnorna.

Till skolan i Cumbuco har tillförts resurser för att ordna extrahjälp för elever som behöver mer tid för att lära sig läsa och räkna. Dessutom har föreningen hjälp till att uppföra en idrottsanläggning med tak och läktare. Men Margareta Winberg är ännu mer entusiastisk över kontakten projektet fått med byns kvinnor.

– Vi har riktade satsningar för att stärka kvinnors självkänsla. Bland annat bakningskurser och yoga.

Margareta Winberg har själv undervisat kvinnokurser i byn, där ett viktigt inslag varit kunskap i familjeplanering.

– Det största problemet familjerna har är att det föds för många barn. Därför kan de inte ta sig ur fattigdomen, säger hon.

– Om man satsar på kvinnorna satsar man på hela familjen, säger Mi Bringsaas.

I byn finns också planer på att starta ett bageri. På plats finns redan ett svenskägt hotell som i så fall har lovat att köpa sitt bröd från bageriet. På så vis har kontakter förmedlats och biståndsprojektet spridit ringar på vattnet.

Även de lokala politikerna har påverkat av den svenska närvaron.

– De tycker nog att det är lite pinsamt att vi kommer dit och hjälper till, så kommunen har genomfört en hel del förbättringar de senaste åren, säger Margareta Winberg.

Efter att ha granskats och godkänts av bidragsgivaren Olof Palme Center förlängs nu projektet i ett år. I en tid när biståndets effektivitet ifrågasätts tycker Margareta Winberg att det är skönt att det inte råder någon tvekan om att pengarna når fram till rätta händer.

– Det finns stora problem med korruption i Brasilien, men vi har en projektansvarig på plats som redovisar varje öre. Dessutom bedömdes verksamheten i Cumbuco som ett mycket bra jämställdhetsprojekt, därför får vi fortsätta, säger Margareta Winberg.

Mer läsning

Annons