Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilprovningens monopol kan försvinna

/
  • Besiktningstekniker Stefan Andersson är i färd med att kontrollera en av de bilar som kommit in för besiktning på lördag.
  • Besiktningstekniker Per-Ola Englund jobbar numer även på lördagar.

Bilprovningens monopol är på väg att avskaffas och för att möta den framtida konkurrensen vässar företaget klorna. Permanent lördagsöppet är en av åtgärderna för att höja servicenivån.

Annons

Näringsdepartementet har lagt fram ett förslag om att privata företag ska få utföra provning av bilar precis som Bilprovningen gör i dag. Om förslaget går igenom så kommer de nya reglerna att börja gälla från och med nästa årsskifte.
Att monopolet med största sannolikhet kommer att avskaffas gör att Bilprovningen nu jobbar för att höja sin servicenivå. Ett sätt att möta den framtida konkurrensen är att öka tillgängligheten. Därför har de flesta stationerna i landet sedan årsskiftet även öppet även på kvällar och lördagar ett flertal gånger varje månad.
– Vi har ju haft lördagsöppet tidigare också men då har det varit mest på sommaren för att jobba bort köer, säger Conny Lundgren som är besiktningstekniker på Bilprovningen i Östersund.
När LT under lördagen besöker Conny och hans kollegor på stationen i Odenskog är det väldigt lugnt och relativt få besökare.
– Januari är vår lugnaste månad överhuvudtaget, säger Conny Lundgren men tillägger att många förmodligen inte känner till att man numer kan boka tid för besiktning även på lördagar.
Emma Olofsson från Oviken är en av de som passat på att besikta bilen på en lördag.
– Många trodde inte på mig när jag sade att jag skulle hit i dag och frågade om jag var helt säker på om jag tagit rätt dag.
För hennes del finns i alla fall fördelar med att besikta just på en lördag.
– Det är ju då man har tid, säger hon.
Bella Olofsson håller med Emma om att det är praktiskt att kunna besikta bilen även på helgdagar.
– Det är ju många som jobbar och inte hinner besikta på veckorna. Och så är det ju trevligt att få en kopp kaffe, säger hon.

Mer läsning

Annons