Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare el under lågkonjunkturen

/
  • Lågkonjunkturen märks av även på de låga elpriserna.”Inte förrän konjunkturen vänder kommer det återgå till det normala”, tror Greger Gustin, marknadsansvarig på Fyrfasen. Foto: Henrik Flygare

Elpriserna fortsätter att vara låga i lågkonjunkturen. Förklarningen är att stora företag och elintensivindustrier har dragit ner på produktionen.

– Men även privatpersoner har blivit mer uppmärksamma på sina elpriser och börjat göra åtgärder, säger Marie Eriksson, avdelningschef på Fyrfasen.

Annons

I juli har det rörliga snittpriset legat på 36,7 öre per kilowattimme på elbörsen Nordpool, förra året samma tid låg det på 55,8. Detta trots att vattennivåerna i kraftverkens magasin ligger under det normala.

– Den mest drastiska sänkningen var i slutet på januari, sedan har det tuffat lite svagt nedåt hela tiden. Inte förrän konjunkturen vänder kommer det återgå till det normala, tror Greger Gustin, marknadsansvarig på Fyrfasen.

En av anledningarna till att elpriset nått låga nivåer är att företag och industrier har dragit ner på produktionen och då har totalkonsumtionen i Sverige blivit lägre. Resultatet blir ett överskott på elen, vilket i sin tur gör att priserna går ner. Elbolagen har svårt att spekulera i om elpriset kommer höjas.

– Det skulle vara om man får en extremt dålig balans i det hydrologiska och om det blir väldigt torrt, men det finns inget som talar för att det blir det, säger Greger Gustin.

– En torr höst skulle medföra stigande elpriser, då detta medför en försämring av den hydrologiska balansen. Om tungindustrierna börjar producera och gå på högvarv, då kommer elpriset stiga i takt med att konjunkturen återhämtas, säger Ulf Larsson, krafthandlare på Jämtkraft.

Mer läsning

Annons