Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket plockas isär i jakt på mögel

/
  • Kontorsrummen plockas isär för att man ska komma åt fukt och eventuell mögel på biblioteket i Östersund.
  • Kontorsrummen plockas isär för att man ska komma åt fukt och eventuell mögel på biblioteket i Östersund.
  • I den här delen av korridoren ligger allt jobb nere. Marina Nilsson utanför ett av de arbetsrum som är förseglade med plast.
  • – På grund av läckage från taket har vi tvingats utrymma arbetsrum och vidta åtgärder för personalens bästa, säger bibliotekschefen Bodil Köpsén
  • Bodil Köpsén och Marina Nilsson väntar på svar om det finns mögel i lokalerna, sedan vatten trängt in på olika ställen. Fem rum i den här korridoren är avstängda.
  • Det återstår mycket jobb innan personalen kan återvända till den vattenskadade delen.

Personal på länsbiblioteket har omfattande problem med ett vattenläckage. Prover som tagits ska ge besked nästa vecka om mögel förekommer i byggnaden.

Annons

– Vi ska försöka klara det här utan att stänga biblioteket en kortare tid. Men vi vet inte hur det blir fram till att analysen är klar, säger Bodil Köpsén, bibliotekschef.

Hon visar runt i en korridor där flera arbetsrum på övre planet är avspärrade med skyddsplast, alltsedan upptäckten av en vattenläcka i samband med blidväder.

En närmare kontroll visade att några träbalkar var mättade av vatten. Hur länge det runnit in genom taket är oklart men vattnet spred sig i byggnaden innan läckan upptäcktes och tätades.

Nu är väggarna till flera kontorsrum utrivna ända in mot tegelväggen och sanering pågår.

– Det är 16 personer som flyttats till andra lokaler i väntan på att det här ska åtgärdas, säger Marina Nilsson som är fastighetsansvarig bland personalen på biblioteket.

Läckaget har inträffat uppe på det platta taket och vattnet trängde ner i en nyare del från 1982.

– Det visade sig vara hål på ett ställe av taket där plåten hade fläkts upp, säger Marina Nilsson.

Vattnet rann in mellan väggarna och efter ett tag stod det klart att en del av personalen var tvungna att utrymma sina förstörda arbetsrum, på grund av hälsorisker.

– En del har berörts av besvär i näsa, ögon och hals.

– Egentligen har de reaktioner på svartmögel och lokakerna som de vistats i har plastats in under saneringstiden, säger Marina Nilsson.

– Vatten har även trängt ner i anslutning till entrén och en handikapptoalett på samma plan vilket är bekymmersamt, säger Bodil Köpsén.

Där har man också tagit prover i träbalkar för att klara ut hur det är med eventuell mögelbeläggning.

Munskydd och skyddskläder har gällt för de som jobbat med saneringen.

Svartmögel ser ut som namnet antyder. Det är en svart beläggning som växer i cirkel och ser ut som svarta prickar. Egentligen rymmer namnet flera mögelsorter som samlats under samma begrepp.

Problemet är att mögeltypen producerar rikliga mängder gifter (toxiner) som kan drabba människor mycket allvarligt.

Exempel på värre symptom kan vara andningsproblem, att man blir mycket trött och kan utveckla astmatiska besvär.

Mer läsning

Annons