Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besviken väghållningschef: Jag måste ha mer pengar till snöröjning

/
  • Femtio man jobbade i 14-timmarsskift för att få undan de väldiga       snömassorna i Östersund i helgen. Kommunens väghållningschef Kenneth Winterqvist är kritisk till att inte mer pengar avsätts till snöröjningen. ”Politikerna kan inte styra över hur mycket snö som ska komma i Östersund”, säger han. Foto: Ulrika Andersson

Hela Östersund begravdes i snö efter helgens intensiva snöfall och snöröjningen fick jobba i skift för att försöka hålla vägarna framkomliga. Kenneth Winterqvist som är väghållningschef på Östersunds kommun vill nu att mer pengar avsätts till snöröjning.
– Politikerna kan inte styra över hur mycket snö som ska komma i Östersund, blir det mycket måste snöröjningen få kosta.

Annons

43 cm snö på fyra dagar. Det är många år sedan Östersund lamslogs av så mycket snö på så kort tid.

Kommunens väghållningsavdelning avsatte femtio personer i helgen som fick arbeta i 14-timmarsskift för att röja undan det värsta.

– Gubbarna har kämpat på bra, det är säkert tjugo år sen det var så här mycket snö. Nu hoppas jag de får vila några dagar, säger Kenneth Winterqvist.

Att jobba i snösvängen är många gånger otacksamt berättar väghållningschefen, många kommuninvånare känner sig missnöjda och undrar varför det plogas bara nattetid och vill veta hur höga snöplogvallar som egentligen är acceptabelt inne i bostadsområdena.

– Det stämmer att vi har en rutin att ligga lågt dagtid och jobba på nätterna, säger Kenneth Winterqvist.

– I normalfallet då det är lättare snöfall funkar det bra, då börjar vi köra tre på natten. Men blir det så extremt som nu i helgen finns ingen återvändo, då måste vi jobba natt och dag.

Inför senaste kommunstyrelsemötet i Östersund hade miljö- och samhällsnämnden begärt en utökad budgetram för i år med 1,2 miljoner kronor för att kunna klara kostnadsökningar för just snöröjningen. Men det blev avslag, nämnden får hålla sig inom budgetramen och tvingas istället skjuta på planerade asfaltsjobb som skulle ha genomförts i sommar.

Kennet Winterqvist är besviken över att inte det beslutades om extrapengar.

Han tycker att snöröjningen borde få kosta mer så att medborgarna i Östersund blir nöjda.

– När man bor som vi gör i vinterstaden Östersund är det ju vintern som bestämmer, inte politikerna. Kommer det mycket snö som i år måste det få kosta, ett annat snöfattigt år sparar man istället.

De höga snöplogvallarna i stan vållar problem för många, men det är bara att bita ihop och vänta. Enligt kommunens gatuchef Bengt Abrahamsson prioriteras korsningarna.

– Det finns regler som säger att vi ska ha bra sikt igenom korsningarna, men inga regler för hur höga vallarna får bli, säger han.

Däremot får gatorna i Östersund inte vara smalare än 3 meter, blir de smalare än så måste snöplogvallarna tas bort.

Mer läsning

Annons