Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelsen stor när fritidsgårdar stängs

/
  • ”Frågan är om politikerna begriper vad de gör. De sparar säkert någon krona nu, men slår man ut det över effekterna på lång tid kommer det nog äta upp varenda krona”, säger Anders Norlin, fritidsledare på Dragonen.
  • ”Man kan ju inte bjuda hem alla kompisar man brukar träffa på fritidsgården, det skulle nog inte mamma gilla”, säger Pontus Lindgren och Anton Schjelvan som inte alls gillar att fritidsgården ska stängas. Hemma finns inte samma utrymme, och inte lika mycket grejer att göra.
  • Viktoria Wikström, Alexandra Pettersson och Anna Trox går  i 7:an och brukar besöka Dragonen var och varannan kväll som det är öppet.  ”Vi brukar spela Guitar hero, kolla på film och träffa kompisar. Stänger de fritidsgården har vi inte så mycket att göra”, säger de.

Ungdomarna på fritidsgården Dragonen vid Körfältet gillar inte kommunens förslag att stänga deras fritidsgård.
– Fy fan, säger de om förslaget.

Annons

Nästa vecka ska barn- och utbildningsnämndens politiker i Östersund besluta om ett förslag där kommunen kan spara 39 miljoner kronor inom skol- och fritidsverksamheten. En del i förslaget går ut på att stänga fyra av de nio fritidsgårdar som finns i dag.

Visserligen är tanken att öppna en ny fritidsgård på Parkskolan men ungdomarna på Dragonen tycker ändå att förslaget suger.

– Fy fan, ett dåligt förslag. Man kan ju inte bjuda hem alla kompisar som brukar vara här, och man har ju inget biljardbord hemma, säger Pontus Lindgren och Anton Schjelvan.

Pontus brukar gå till Dragonen, som har öppet vardagskvällar från tisdag till fredag och varannan lördag, ganska ofta. Anton brukar hänga med när han är på besök på Körfältet.

Viktoria Wikström, Anna Trox och Alexandra Pettersson tycker också att sparförslaget är jättedåligt. Viktoria och Anna är där nästan varje kväll det är öppet och träffar kompisar.

– Stängs Dragonen kommer vi inte ha så mycket att göra, säger de.

Fritidsledarna Johan Emilsson och Anders Norlin har jobbat i lokalen i några år och märker hur mycket verksamheten behövs. I snitt kommer mellan 15–20 ungdomar på kvällarna.

– Vad ska de göra sen? De får väl gå och räkna gula stenar på Stortorget, säger Anders.

De förstår tankarna på en centralisering av fritidsgårdar, men är skeptiska till om det kommer fungera med exempelvis långa avstånd till gårdarna.

– Frågan är om politikerna begriper vad de gör. De sparar säkert någon krona nu, men slår man ut det över effekterna på lång tid kommer det nog äta upp varenda krona, säger Anders Norlin.

Benny Brovinger är ansvarig för planeringen av kommunens fritidsverksamhet. Han tycker, precis som ungdomarna, att förslaget är dåligt.

– Jag tycker att det här är olyckligt. Jag förstår att man måste göra besparingar men samtidigt är det ju våra ungdomar som blir drabbade.

Syftet med förslaget är att spara pengar i kommunens barn- och utbildningsverksamhet som även sköter fritidsgårdarna. Men Benny Brovinger tror inte att besparingen blir så stor som man räknar med.

– Man måste se en helhet mellan skola och fritid. Om ungdomarna mår sämre när de inte har en bra fritid så kommer det att märkas även i skolan, säger han och menar att minskade kostnader i fritidsverksamheten lätt kan bli en fördyring i skolan.

Mer läsning

Annons