Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bestraffningar av flyktingbarn snabbutreds

De ensamkommande flyktingbarnen i Östersund utsattes för kollektiva bestraffningar och skulle bland annat inte ha fått dricka vatten. En utredning för ett par år sedan har också konstaterat att verksamheten, inledningsvis, inte fungerade bra.

De nya uppgifterna om att bestraffningar ska ha fortsatt är dock ny för verksamhetsledningen.

– Jag känner inte igen den här bilden, men vi ska göra en snabbutredning.

Annons

Orden kommer från Dan Osterling, Östersunds kommuns socialchef. Den högst politiskt ansvarige för verksamheten kring de ensamkommande flyktingbarnen i Östersund, Stefan Konradsson (V), säger exakt samma sak.

Det är de nya uppgifterna om att det bland annat det råder en bestraffningskultur i verksamheten kring de ensamkommande flyktingbarnen och ungdomarna, som gör att kommunen nu kommer att snabbutreda hur verksamheten sköts.

Det nya handlar bland annat om att barnen inte ska ha fått mat, att tv-rummet stängts och att de inte ska ha fått vatten.

– De här uppgifterna känns välbekanta efter rapporten hösten 2008, säger Stefan Konradsson.

De första 13 barnen togs emot av Östersunds kommun sommaren 2007 och hösten 2008 presenterades en rapport som pekade på flera brister i verksamheten.

– Det gjordes misstag från början, erkänner Dan Osterling.

Barnen kom på sommaren, mitt i semestertider, och personalen var inte färdigutbildade. Detta har den första rapporten tagit fasta på.

– Nu senast har det bland annat pratats om ett vattenglas där någon påstod att han inte fått vatten i sitt boende, underförstått att han ansågs utsatt för kollektiv bestraffning. Men de har vatten på sina rum och på toaletten. Detta valsade runt som ett rykte, säger Osterling.

– Är det något som är fel så är det kollektiv bestraffning. Det förekom nog i början att man stängde tv-rummet när det var stökigt, men det händer inte i dag, fortsätter han.

I morgon, fredag, ska Östersunds kommun vara klar med ett externt utredningsuppdrag som är utlagd på en utredare som inte är kopplad till Östersunds kommun, enligt Stefan Konradsson.

Och rapporten ska vara klar redan i maj.

Mer läsning

Annons