Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Besparingarna på Västervik är ett svek mot de äldre”

/
  • ”Det är skrämmande att våra politiker kan göra så dumma uttalanden om de äldres behov. De gamla har faktiskt byggt upp det här landets välstånd och är värda all respekt”, säger Johnny Wiktorsson och hans fru Imber.

Många har upprörts över att äldreboendet Västervik på Frösön över en natt förlorade alla sina samlingslokaler.

– Det handlar om förmyndarmentalitet, helt utan empati och kärlek och ett stor svek mot de boende.

Annons

Det säger Johnny Wiktorsson, som underhåller på olika äldreboenden.

Han är särskilt irriterad över ordföranden i vård- och omsorgsnämnden, Katarina Nyberg-Finns uttalande om att det här är bra för skattebetalarna.

Jag tycker att hennes uttalande är obegripligt. Man kan inte räkna åldringarnas trivsel i debet och kredit. Det är illa nog att man river samlingssalarna på Västervik utan att först ha ordnat med ersättningslokaler för de äldre.

– Att hon sedan försvarar handlandet fick mig att gå i taket, säger Wiktorsson. Det är skrämmande att politikerna kan behandla de som byggt upp vårt samhälle så illa.

– Jag har hört att det nu bara blir ett samlingsrum på Västervik som på sin höjd rymmer tio personer. Där kan man inte ha några vävstolar eller ordna med trivselkvällar. Jag skäms över de som har tagit det här beslutet, säger han.

Johnny Wiktorsson, som bor i Hammerdal, åker runt till länets äldreboenden tillsammans med sin fru Imber. De har ett skräddarsytt musikprogram som bara innehåller gamla örhängen som de äldre minns från sin ungdom.

Johnny berättar om hur många äldre som inte alls är kontaktbara när de börjar sitt musikprogram sitter och ler och sjunger med i slutet av musiktimmen.

– Det är rörande att se, säger han.

Johnny säger att det finns mindre och mindre pengar över till underhållning på äldreboenden.

– Ibland när vi exempelvis fått en spelning i Svenstavik så ringer jag runt till äldreboenden i närheten och erbjuder våra tjänster när vi ändå är i närheten.

– Men oftast får vi höra att de inte har råd fast vi försöker att vara så billiga det bara går. Många gånger spelar vi gratis, för att vi tycker det är så viktigt för de äldre att vi kommer.

– Några gånger har även studieförbund stått för kostnaden och det har hänt att anhöriga till de äldre har betalat oss.

Johnny pekar på att det är enormt viktigt att det finns en stor samlingssal på varje äldreboende.

– Där ska de boende spela bingo, sjunga allsång, handarbeta eller bara umgås.

– De gamla har samma rättigheter till sådana aktiviteter som alla andra. Nu bygger man äldreboenden som ska vara utformade efter noggranna EU-regler. Jag undrar vart de reglerna tog vägen på Västervik?

Katarina Nyberg Finn säger i en kommentar att det hon menade i sitt uttalande var att det efter ombyggnaden på Västervik blir det bättre för många fler.

– Vi får ett demensboende där vården underlättas för både patienter och för deras anhöriga. Samtidigt kommer möjligheten för de boende på Västervik att både få underhållning och möjlighet till handarbete även i framtiden.

Mer läsning

Annons