Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingarna kan leda till fler självmord

/
  • Skötaren Ann-Marie Ekström och leg. sjukgymnasten Arja Lammi som arbetar med hästunderstödd terapi, frågar sig vilket verktyg de ska använda sig av i framtiden när de inte får använda hästen inom vuxenpsykiatrin.
  • Verksamheten har en egen utbildad terapihäst. En liten, lugn norsk fjordhäst som heter Center.

Område psykiatri vill sluta med hästunderstödd terapi. Det är en rad i den långa listan på besparingar inom vuxenpsykiatrin.
– En besparing som bara ger kaffepengar, säger Ann-Marie Ekström.

Annons

– Besparingen blir mellan 10000 – 110 000 kronor. Kan vi hålla en patient ute från sluten vård ett dygn, kan vi bekosta hästterapin under ett helt år för en patient.

Arja Lammi, legitimerad sjukgymnast och Ann-Marie Ekström, som nyligen genomgått en treårig utbildning i hästunderstödd terapi på Mittuniversitetet bekostad av landstinget, är bekymrade.

Under 13 år har de arbetat med hästarna och kunnat visa på goda behandlingsresultat.

– Det handlar inte bara om hästarna, säger Arja Lammi, hästarna är ett verktyg, vilket terapeuten använder utifrån sin grundprofession.

För henne som sjukgymnast handlar det om kroppskännedomsträning och att de som till exempel har svårt med närhet och beröring ändå vågar närma sig hästen.

Med hjälp av hästen kan man få tillgång/bli medveten om sina känslor eftersom kontakten med hästen inte upplevs så hotfull och laddad som människor.

Känslorna kan man sedan fortsätta bearbeta i exempelvis psykoterapi.

– Ingen skulle komma på att plocka bort apparaterna för en röntgenläkare, det här är samma sak. Om det här verktyget försvinner måste vi få något annat.

Ann-Marie Ekström säger att hon arbetat åt landstinget i 30 år och att det känns oviktigt vad som händer med henne.

– Men för patienterna är det viktigt med effektiva verktyg. Allt handlar om att det, enligt läkarna, saknas evidens, (bästa tillgängliga bevis) för den här behandlingsformen.

Ändå påpekar de att inga beslut är fattade ännu. De säger även att det är bara hästunderstödd terapi inom vuxenpsykiatri som föreslås ska plockas bort. Barn kommer fortsättningsvis att få ridterapi.

Ann-Marie Ekström blev klar med sin utbildning i hästunderstödd terapi i maj förra året. I vår blir ytterligare två lanstingsanställda klar med sina utbildningar.

– Vi behandlar en sårbar, tyst grupp av patienter som inte gör något väsen av sig. Därför har det varit positivt nu att de ändå vågar ta steget ut i media för att protestera.

Men det satsas också runt 11 miljoner inom verksamhetsområdet, bland annat på en ny beroendeenhet?

– Det kommer säkert många fler till beroendecentrum nu när människor ska börja medicinera själv, säger Arja Lammi. Hon tillägger med ironi i rösten:

– Att lägga ner hästunderstödd terapi ger en pytteliten besparing. Men det är klart att vi kan sucka av lättnad då vi inte behöver se till att det finns bilar och transporter till ridningen, vi behöver inte tänka på allergiker, var hästgrejorna är, boka tider och så vidare.

– Det är klart att det blir lättare att jobba som sjukgymnast inne på kliniken.

– Jag har aldrig varit någon hästtjej, säger Ann-Marie Ekström, men jag har sett att ridningen har gett bra resultat. Det fungerar faktiskt bättre än jag kunde tänka mig, men vi har inte lyckats övertyga beslutsfattarna om det. Det känns frustrerande.

Mer läsning

Annons