Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar i Östersund slår mot idrott och kultur

/

Stora besparingar är att vänta för idrotts- och kulturlivet i Östersunds kommun. I morgon ska de ansvariga politikerna fatta beslut om en rad drastiska åtgärder för att få bukt med den dåliga ekonomin.

Annons

Tidigare i år tog kultur- och fritidsnämnden beslut om rejäla besparingar för att få ner kommunens kostnader. I morgon väntas politikerna besluta om ytterligare nedskärningar, besparingar som kommer att märkas tydligt både i idrottslivet och inom kulturen.

Ett förslag som politikerna ska ta ställning till går ut på att stänga biblioteken i Brunflo och Lugnvik. På det sättet kan kommunen spara lite mer än 1 miljon kronor per år. En annan del i sparpaketet handlar om att öka hyran för de idrottsföreningar som använder kommunens lokaler och anläggningar.

I samband med hyreshöjningen räknar kommunen med att få in 190 000 kronor extra till kassan.

Även barn- och ungdomsidrotten ska få 200 000 kronor mindre i bidrag enligt föreslaget.

Filmpool Jämtland och Estrad norr får 200 000 kronor mindre i bidrag. Även bidragen till kulturföreningar och hembygdsföreningar minskas med 100 000 kronor i det föreslagna sparpaketet.

Ytterligare förslag till besparingar är att tidvis släcka vissa av elljusspåren på ÖSK:s anläggning i Östersund. Även Ångaren s/s Thomée får dra sitt strå till stacken. Biljettpriset ska höjas och antalet turer minskas under lågsäsong.

Tidigare i år beslutade kultur- och fritidsnämnden om ett höjt pris för inträde vid Brunflobadet men det nya sparpaketet innehåller ytterligare höjningar av entréavgiften med 10 procent.

Sparpaketet innehåller också förslag där kommunen ska skjuta upp underhållet av vissa anläggningar. Konsekvenserna för detta kan bli förödande enligt sparförslagets analys men det ekonomiska läget är så akut att även en sådan åtgärd kan vara nödvändig.

Mer läsning

Annons