Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet kan skjutas upp i tre år

SCA:s och norska Statkrafts tillstånd att få dra igång 20-miljarderssatsningen kan komma att skjutas upp i upp emot tre år om fallet överklagas till högsta instans.

Annons

Att Jiingevaerie sameby kommer att göra vad som står i deras makt att stoppa projektet är i och med deras inlaga till länsstyrelsens miljöprövningsdelegation ställt utom allt tvivel.

Byn säger sig arbeta för att projektet skall skrotas för gott.

SCA och Statkraft har till följd av bland annat samebyns inlaga skjutit upp sitt avgörande investeringsbeslut ytterligare någon månad, fram till januari eller februari.

Företaget har till länsstyrelsen inlämnat en ansökan om att få ta sitt byggnadstillstånd i anspråk även om projektet skulle överklagas. Med ett sådant tillstånd skulle man för att tjäna tid kunna börja bygga vägar, avverka skog och i begränsad utsträckning börja gjuta tornfundament.

– Det här är frågor som vi har att ta ställning till och det är inte säkert att vi ger samma besked i samtliga parker, säger Lars Nyberg, Härnösand, chefsjurist och ordförande i miljöprövningsdelegationen, i Västernorrlands och Jämtlands län.

Lars Nyberg konstaterar att en miljöprövning i ett ärende där det förekommer kraftigt motstående intressen och där en överklagningsprocess startar brukar dra ut på tiden.

I ett mycket komplicerat ärende kan handläggningstiden vid miljöprövningsdelegationen ta tio månader till ett år.

Därefter brukar miljödomstolen behöva ungefär lika lång eller till och med längre tid på sig.

– Om ärendet befinns vara prejudicerande bär det iväg till miljööverdomstolen, där man först ska ta ställning till prövningstillståndet och därefter själva handläggningen.

– Det finns exempel på svenska vindkraftsprövningar med betydligt mindre omfattning än det nu aktuella som dragit ut på tiden ett par år.

En vindkraftsprövning kan i slutändan bli ett fall för regeringen.

Det är inte bara samebyn som haft åsikter om projektet.

Även ett antal bofasta personer i området har hört av sig med synpunkter bland annat på att kraftverken hamnat för nära deras hus.

– Om det blir ett tillståndsbeslut är det inte otänkbart att även andra än samebyn kommer att överklaga, säger Lars Nyberg.

– Jag har dock fått intrycket att de flesta, främst de bofasta, är positivt inställda till den här vindkraftsatsningen.

SCA och Statkraft lämnade in sina ansökningshandlingar den 19 december i fjol, med förväntan om besked i september i år.

Mer läsning

Annons