Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet fattat: Säljer inte bostäder för att köpa vindkraft

Det blir ingen försäljning av landstingsbostäder för att frigöra kapital som kan växlas upp till att producera egen vindkraft.

Annons

Frågan har stötts och blötts av landstingsfullmäktige men i onsdags kom beskedet, det blir inget.

Allt började med att Micael Hålén (S) skrev en motion med förslag om att sälja landstingsbostäder för att i stället engagera sig i vindkraft. Han hade också räknat ut att det skulle vara en ekonomiskt bra idé.

Motionen skrevs i februari och har behandlats av beredningen för demokrati- och länsutveckling. Frågan har återremitterats till landstingsstyrelsen. Nu var frågan åter på fullmäktiges bord och Micael Hålén var inte nöjd med hanteringen av detta ärende.

– Det är en tråkig historia, alla tycks ha läst men inte förstått, säger han. I materialet hänvisas till något som gjordes för tio år sedan.

Han menar att om denna affär görs på rätt sätt kan landstinget få 60–80 miljoner direkt i kassan från vindkraften.

– Jag skrev motionen då en skattehöjning var enda möjligheten för landstinget att klara sin verksamhet, jag ville skapa andra incitament, säger han. Men jag tror på politiken, att en idé som presenteras kanske kan nå sitt mål så småningom.

Han yrkade på återremiss men blev nedröstad. Efter votering visade det sig att ledamöterna inte var överens inom partierna i denna fråga.

– Det är en intressant motion med positiva tankar, säger Bernt Söderman (C). Lägenheterna försvinner in om man säljer dem. Det handlar om att lätta på balansräkningen på ett ställe för ett bättre utfall på ett annat.

– En försäljning är otänkbart, säger Monalisa Norrman (V), men vi är intresserad av energidelen

Mer läsning

Annons