Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslagen av cigaretter vid norska gränsen ökar

Tullverkets beslag av cigaretter, sprit, vin och starköl har ökat det gångna året. Vad gäller beslag vid norska gränsen har samtliga av de starka dryckerna minskat men cigarettbeslagen har ökat.

Annons

Det visar Tullverkets beslagsstatistik för 2009 som presenterades i går.

Sammantaget för hela landet räknar Tullverket med att beslagen av narkotika-, alkohol- och tobaksvaror förra året sparat två miljarder kronor för samhället genom att de förhindrat att illegala varor kommit ut.

I höstas omorganiserades Tullverket vilket innebär att Norrland är en enhet. Enligt Bertil Östgård, chef för den nya enheten, är det inte möjligt att i dagsläget få fram siffror på beslag som berör endast Jämtlands län med hänvisning till att den nya organisationen är så färsk.

Men i ett pressmeddelande säger generaltulldirektör Karin Starrin så här:

– I fjol genomförde vi en utveckling och ominriktning av vår kontrollerande och brottsbekämpande verksamhet. Redan nu ser vi goda resultat inte minst i Norrland, säger generaltulldirektör Karin Starrin.

I landet som helhet, vad gäller beslag gjorda under 2009, har mer än dubbelt så mycket metamfetamin tagits i beslag 2009 jämfört med 2008.

Siffror som gäller beslag vid norska gränsen visar också på en mycket stor ökning av narkotikapreparatet som liknar amfetamin men är starkare och mer beroendeframkallande.

Här är ytterligare några exempel på beslag i landet 2009 jämfört med 2008:

Beslagen av cannabisharts har mer än dubblerats (1,1 ton under 2009 jämfört med 449 kg 2008).

Beslagen av dopningspreparat i tablettform har ökat under 2009 (277 000 tabletter jämfört med 175 000 under 2008).

Beslagen av dopningsmedel i pulverform har dubblerats (13,3 kg 2009 jämfört med 6,6 kg 2008).

Mer läsning

Annons