Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besked igår: Reglerna för asylsökande barn ses över

/
  • Några av de ensamkommande asylsökande barnen i Östersund fick besök av migrationsminister Tobias Billström i går som fick en inblick  i hur Mustafa Javidan och de andra försöker forma sina nya liv. Foto: Ulrika Andersson
  • Mohsen är ensamkommande asylsökande och får hjälp av Maj-Britt Gunnarsson i kontakterna med myndigheter, skolan och andra delar av samhället.

Mustafa Javidan visade sin enkla lägenhet för migrationsminister Tobias Billström i går. Ministern passade på att bekanta sig med ensamkommande asylsökande barn i Östersundsområdet.

Annons

En kraftig ökning väntas i år och trycket ökar på att fler kommuner ska teckna avtal med migrationsverket om boende.

För Mustafa Javidan innebär bostaden i Östersund en fast punkt i tillvaron på vägen mot att försöka hitta det han vill ägna sig åt.

– Jag studerar på Parkskolan sedan ett år och trivs bra där men det kan bli jobbigt att bo ensam emellanåt utan familj, säger Mustafa som har rötterna i Afghanistan.

Det har blivit en del skridsko- och skidåkning sedan han kom till Östersund och i slalombacken på Frösön försöker han lära sig att ha koll på benen och skidorna.

Mohsen från Afghanistan väntar på beslut om sin ansökan om uppehållstillstånd. En väntan som stundom känns orolig på nätterna.

– Jag har varit här fyra månader och går på Palmcrantzskolan, säger Mohsen som berättar att han gick tre år i skolan innan han flydde.

– När jag kom till förläggningen i Stockholm började jag lära mig svenska genom en kompis där.

Vad skulle du vilja bli?

– Kanske polis eller elektronikingenjör, säger Mohsen som har Maj-Britt Gunnarsson som god man.

Hon liksom personal på asylboendet konstaterar att de oroshärdar som finns hänger ihop med att gymnasiet har för mycket ungdomar i förhållande till lärare. För dåliga resurser i skolan bidrar till begränsning i språkutvecklingen, hävdas det under mötet med Tobias Billström.

Man försöker skapa nätverk med svenska kompisar, vara ute i olika sammanhang och ta små steg in i samhället.

– Men det är fruktansvärt jobbigt att hitta platser där de kan få lite kontakter och se hur det fungerar på arbetsplatser och i företag, säger Maj-Britt Gunnarsson.

En tolk hade underlättat förståelsen för vad ministern förmedlade på mötet i går.

Han berättar att förre rikspolischefen Björn Eriksson är tillsatt som koordinator. Han har rest land och rike runt i kommunerna för att ragga fler platser till boende för ensamkommande barn. En slutrapport presenteras nästa fredag.

Även om Björn Eriksson fått lite större gehör konstaterar Tobias Billström att staten inte kan arbeta med den här modellen i fortsättningen och en utredning som ska se över hela systemet tillsätts inom kort.

Intresset från kommunerna att träffa avtal om boende uppges ha ökat men mycket handlar om att undanröja förutfattade meningar och inte bara politiska sådana.

– Ibland handlar det om att tjänstemän på lägre nivå i kommuner inte är säkra på vad det handlar om och upplever att det är så komplicerat och jobbigt så man stoppar innan frågan når en politisk nivå, säger Tobias Billström.

Han anser inte att alla kommuner måste ta emot...

– Men kanske tillsammans med andra kommuner i regionen kan man göra det möjligt att lösa det här.

Mer läsning

Annons