Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berusad hemvärnsman kan förlora sitt vapen

Inom loppet av ett halvår har en person aktiv inom hemvärnet i länet tagits in till fyllecellen vid två tillfällen för att sova ruset av sig. Polisen anser att personen inte är lämplig att inneha skjutvapen.

Annons

I somras påträffade ordningspolisen den hemvärnsaktiva sovande i en buske. Polisen beslutade att omhänderta mannen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB. Under ingripandet var personen aggressiv står det i polisen protokoll.

Några dagar in på det nya året, ett halvt år senare, var det dags igen.

Strax efter midnatt påträffades mannen mycket berusad i ett trapphus. Han togs med och fick nyktra till i polishuset. Enligt polisens rapport var mannen aningen aggressiv och talade högt i trapphuset.

Polisen har anmält till försvarsmakten att personen i fråga anses olämplig att inneha vapen.

– I hemvärnet har vi samma policy som försvarsmakten, det vill säga att vi tar avstånd från droger. Och om polisen gör en bedömning om att en person inte är lämplig att ha vapen tar vi av personen vapnet, säger Sven Mattsson, chef för fältjägargruppen.

Men händelser som denna är inte så vanliga, menar han. Bland annat genom att rekrytering till hemvärnet sker genom kompanichefen, som vanligtvis känner personen i fråga och är medveten om dennes personliga situation, förhållande till alkohol och liknande. Det görs också olika registerkollar för att se om personen är lämplig för hemvärnet.

– Så den här typen av händelser är mycket ovanlig, säger Sven Mattsson.

Han vill inte kommentera det enskilda fallet, men medger dock att hemvärnet på senaste tid dragit in vapnet för en hemvärnsanställd.

– Men det var inget problem efter som vapnet var centralt förvarat, vilket är vanligare nu för tiden, säger Sven Mattsson.

Mer läsning

Annons