Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertils lågpris­­­­-snurra kan ge billig el i glesbygd

/
  • Bertil Persson från Ope gillar att klura ut saker och hoppas att någon skulle vilja utveckla hans idé om ett vindkraftverk som fästs på ett träd.
  • Bertil Perssons idé att fästa vindkraftverket på ett träd skulle göra att man slipper den klumpiga och dyra konstruktionen att bygga ett torn till vindsnurran. Illustration: Kjell Nilsson-Mäki

Uppfinnaren Bertil Persson har ibland svårt att sova på nätterna. Det har lett till att han funderat ut ett sätt att klara energiförsörjningen för skogsnära fritidshus.

Annons

Hans idé är relativt enkel. Den går ut på att konstruera en ny typ av vindkraftverk som kan sättas upp på ett träd och försörja enstaka hus med elektricitet. Bertil Persson tror att hans innovation skulle kunna bli en succé om någon tog på sig att utveckla idén.

– Jag kom på det här en natt när jag inte kunde somna. Jag har en kompis i Föllinge som har en stor gran utanför sitt hus och han brukar säga att han har så dyra elkostnader. Så jag började fundera om det inte skulle gå att ordna något åt honom, berättar Bertil Persson.

Som pensionerad elektriker och Jämtkraftsanställd har han en hel del kunskaper på området. Hans idé att fästa vindkraftverket på ett träd skulle göra att man slipper den klumpiga och dyra konstruktionen att bygga ett torn till vindsnurran.

– Det skulle inte handla om någon stor snurra förstås men man skulle kunna tänka sig att man har flera och kopplar ihop dem.

Hur mycket ström den här typen av vindkraftverk skulle ge är förstås svårt att säga eftersom det beror på hur mycket det blåser. Men Bertil Persson tror i alla fall att hans verk skulle kunna generera tillräckligt mycket för att vara en god hjälp för att täcka elkostnaderna.

– Om man bor på ett ställe där det blåser hyggligt mycket så skulle det nog hjälpa till en hel del, säger han.

Bertil Persson tror att hans kraftverk skulle vara allra mest lämpligt för fritidshus på landsbygden. Trots att han själv kläckt idén är han inte så intresserad av att utveckla den vidare. Det har han inte tid och ork till. Men Bertil Persson hoppas att någon annan kan ta över och utveckla innovationen. Han tror också att tillverkningen i sig skulle vara ett tillskott för regionen.

– Det behövs ju arbetstillfällen i Jämtland i dag så det skulle väl vara välkommet om man kunde få igång en tillverkning lokalt, säger han.

Mer läsning

Annons