Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beroendet av socialbidrag ökar dramatiskt i Östersund

Efter bara fyra månader in på det nya året ökade kommunens kostnader för ekonomiskt bistånd med 30 procent – och kostnaderna stiger dramatiskt.

Annons

Det är en dyster läsning som enheten för vuxenstöd på Östersunds kommun presenterar inför socialnämndens sammanträde på onsdag.

Enheten har nagelfarit verksamheten under de fyra första månaderna och konstaterar att antalet hushåll som behöver ekonomisk hjälp ökar. Jämfört med samma period förra året har kostnaderna och antalet bidragssökande ökat med 30 procent.

Orsaken till ökningen är främst en följd av arbetsmarknadssituationen och det förändrade regelverket vad gäller rätt till sjukersättningar och arbetsmarknadsstöd, konstaterar enheten. Och drygt hälften av ökningen avser utländska medborgare som överförts från en annan kommunal enhet under det senaste året.

”Dessutom ökar antalet förhandsbedömningar och information/rådgivning till nya hushåll också i hög omfattning även om en stor del av dem inte behöver få även det ekonomiska stödet”, skriver enheten i budgetuppföljningen som ska behandlas på nämndens sammanträde.

På detta poängteras problemet med nedbantad personalstyrka och de som är kvar får således jobba ännu fortare.

”Sänkt ambitionsnivå, längre väntetider, färre möten med klienterna och begränsad möjlighet till samverkan och uppföljning medför risker för ytterligare ökade kostnader och felaktiga utbetalningar”.

Ett annat bekymmer, enligt enheten för vuxenstöd, är tillgången på försökslägenheter är alldeles för liten och i kö till de 50 lägenheterna som finns, står för närvarande 16 personer och kötiden är mellan sex och tolv månader. ”Den begränsade tillgången på bostäder står i kollision med behovet av att ordna boende på hemmaplan för främst ungdomar som står inför att avsluta sina institutionsplaceringar”.

Marianne Nordström, enhetschef skriver:

”Tyvärr befarar vi att ökade kostnader och ökat antal hushåll är en trend som kommer att hålla i sig under hela året och ytterligare tid. Vi tror att vi ännu inte sett toppen av isberget. Vi ser också att bidragsperioderna blir längre per hushåll”.

Mer läsning

Annons