Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Benny Brovinger: Det finns ingen tradition att arbeta ideellt

Nyckeln till en framgångsrik Storsjöcup ligger hos alla de frivilliga krafter som arbetar i samband med turneringen. Men att övertala människor att ställa upp är inte alltid det lättaste. – Det är svårare att få tag på funktionärer nu än för tio år sedan, säger Benny Brovinger.

Annons

Kring den gigantiska apparat som är Storsjöcupen behövs mängder av funktionärer. Tävlingsledaren Benny Brovinger beräknar att cirka 450 personer arbetar i anslutning till årets turnering.

– Då handlar det om domare, personal i köken, platschefer på skolorna, parkeringsvakter och busschaufförer, säger han.

Av dessa 450 personer är uppskattningsvis 150 feriearbetande ungdomar och 200 personer tillfälligt anställda av cupen.

Resterande 100 personer är föräldrar till fotbollsspelande barn som jobbar som planvärdar eller ute i köken med att diska, hålla rent och kontrollera att inga obehöriga går och äter.

Således är majoriteten av cupens funktionärer anställda och avlönade.

Men även till de ideellt arbetande föräldrarna utgår en viss ersättning.

– På sätt och vis har mer eller mindre alla betalt. Föräldrarna kommer från våra samarbetsföreningar Ope, IFK Östersund och Frösön och där får föreningarna betalt från cupen för deras arbete, säger Benny Brovinger.

– Men visst är det nödvändigt att ha en blandning av ideella krafter och anställda. Det betyder oerhört mycket för cupen att ha folk som ställer upp.

Det har talats mycket om att Storsjöcupen inte kan växa mer på grund av brist på fotbollsplaner och inkvarteringsmöjligheter. Benny Brovinger kan se ytterligare ett problem:

– Tyvärr är det svårare att få tag på ideella krafter nu än vad det var för till exempel tio år sedan, säger han.

– Det är något vi lider av. Är det ett evenemang som skidskytte-VM som man arrangerar vid ett enda tillfälle ställer folk gärna upp. Är det i stället något återkommande som Storsjöcupen blir det svårare.

Varför är det så tror du?

– Det händer att man har barn som spelar fotboll och då arbetar man i samband med det och kanske året efter, men när barnen slutar spela så försvinner även föräldrarna. Det finns ingen tradition i att arbeta ideellt, säger Benny Brovinger.

– Dessutom krävs det mycket av de ideella krafterna. Alla värdesätter sin egen fritid högt och det krockar med den här typen av engagemang.

Mer läsning

Annons