Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beklagar lång handläggningstid

Det dröjde fem och en halv månad innan ett mål om misshandel av en då åttaårig pojke togs upp till huvudförhandling i tingsrätten. En av nämndemännen anklagades dessutom för att ha somnat i rätten. Händelsen anmäldes till Justitieombudsmannen.

Annons

Göran Ingebrand, chef på Östersunds tingsrätt, beklagar i ett yttrande till JO att handläggningstiden varit så lång. Ingebrand menar att arbetssituationen var ansträngd vi den tiden och att målet med hänsyn till det inte hade annat är normal handläggningstid.
En nämndeman anklagades också för att ha suttit och blundat när en uppspelning av videoförhör gjordes. Ingebrand skriver att han talat med ordföranden i målet som inte upptäckt något sådant. Han menar också att det kan vara svårt att se eftersom tingssalen mörkläggs när videouppspelning sker. "Att en person sluter ögonen behöver inte heller betyda att personen fallit i sömn utan kan helt enkelt vara ett sätt att koncentrera sig bättre på vad man hör", skriver Ingebrand.
Han menar dock att det är oacceptabelt om en nämndeman sover under förhandling. men att det kan vara svårt att reda ut det hela 1,5 år efter den aktuella förhandlingen. Han konstaterar dock att det inträffade inte påverkat den slutliga utgången i målet.

Mer läsning

Annons