Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behovet av ny förskola retar Mjällebor

/
  • Här vid Tegvägen, Mjälle funderar Östersunds kommun på att bygga en helt ny förskola. Men de boende i området gillar inte planerna.Foto: Ulrika Andersson

Barnantalet växer på Frösön och kommunen tittar på möjligheten att bygga en ny förskola i Mjälle. Men det har retat upp de boende i området.

Annons

Behovet av fler förskoleplatser växer på Frösön och kommunen planerar redan att bygga om och ut förskolan vid Lövsta. I dag finns där fem avdelningar. När byggprojektet är klart under senare delen av 2011 kommer Lövstaförskolan att ha åtta avdelningar.

Men det räcker inte. Ytterligare en förskola med fyra avdelningar behövs någonstans centralt på Frösön. Kommunen tittar därför på möjligheterna att börja bygga på tomten Mjälle 2:22, vid Tegvägen.

– Det är ett ställe där vi ser en möjlighet till att bygga, men det krävs att vi ändrar detaljplanen först, säger Jan Högberg, fastighetschef på tekniska förvaltningen i Östersund.

I dagsläget tillåter inte detaljplanen en förskola.

De boende i grannområdet är heller inte positiva till planerna och över 80 personer har skrivit på protestlistor som har skickats in till kommunen.

Boende i området längs Tegvägen, Hårdvallsvägen, Sidvallsvägen och Mjällevägen pekar på flera punkter som talar emot förskoleplanerna.

Inga gång- eller cykelvägar finns där.

Trafiken i området kommer öka avsevärt, särskilt på hämtnings- och lämningstider.

Vägarna är inte dimensionerade för trafiken.

De barn som bor i området har redan lämnat förskoleåldern och följaktligen måste de barn som ska gå på den tänkta förskolan skjutsas dit från andra områden.

Många som flyttat till området försäkrade sig innan flytten om at tomten Mjälle 2:22 skulle förbli parkmark med grönområde – och inte förvandlas till förskole- eller villatomter.

I kväll kommer kommunen hålla ett informationsmöte på Vallaskolan för de boende i Mjälle-området för att berätta vilka planer som finns.

Än så länge finns inga beslut för den nya förskolan tagna hos kommunen. Och fler möjliga tomter ska utredas innan man hittar en lämplig byggplats.

– Vi har annonserat efter tomtmark mot centrala Frösön under sommaren och fått in fem svar. De ska vi titta närmare på också, säger Jan Högberg.

Men allt för länge ska det inte dröja. Jan Högberg har tidigare sagt till LT att den nya centrala fyra avdelningar stora förskolan ska kunna byggas under nästa år.

Mer läsning

Annons