Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Behovet av ett nytt sjukhus är stort — av många anledningar”

/
  • Överläkaren Mats Nilsson ser flera anledningar till att det nuvarande länssjukhuset behöver ersättas.   Foto: Håkan Luthman

Östersunds sjukhus är trångbott och utrymmet för utbyggnad är högst begränsat. Debatten om en helt ny sjukhusbyggnad fortsätter — och argumenten för det är flera.

Annons

Behovet av ett nytt länssjukhus är en fråga som har dykt upp flera gånger de senaste åren. Just nu puffar politiker i Krokom för att Ås kan vara en lämplig plats för ett bygge, som LT kunde berätta i går.

En som valde att väcka frågan under år 2006 var överläkaren Mats Nilsson.

– De höll på med repareringar på sjukhuset då och jag frågade dem som höll på med det om när vi skulle nå den punkt då det inte lönar sig att reparera mer. ”Vi har redan passerat den punkten” sa de.

Och rent konkret ser han flera anledningar till varför en helt ny byggnad behövs.

– Ökningen av resistenta bakterier, som MRSA, gör att det behövs fler enkelrum för patienter. Det behövs även för att man ska kunna stoppa utbrott av vinterkräksjukan, säger Mats Nilsson.

Då kan man isolera den drabbade patienten på ett enkelrum för att lättare förhindra spridning på avdelningen.

Andra utrymmesproblem dyker snart upp, menar han. Från 2011 kommer delar av läkarutbildningen för ett antal elever vid Umeå universitet förläggas till Östersunds sjukhus.

– Men i dag finns inget utrymme för det.

Parkeringsfrågan är i dagsläget också ett problem, både för besökare och för personal.

– Det finns heller inga parkområden för patienter att promenera i utanför sjukhuset. Till och med Karolinska sjukhuset i Solna har bättre utrymme för det.

Han nämner även problem med mögel, som har förekommit i sjukhusbyggnaden – och värmeisoleringen som är dimensionerad för de priser som rådde innan oljekrisen på 70-talet.

– Och i dag landar ambulanshelikoptern vid Göviken och man behöver lasta om patienterna till sjukhuset. Flera sjukhushus har landningsplattor i närmare anslutning.

Bygger man nytt kan man åstadkomma det, menar Mats Nilsson. För som det är i dag tillåts bara landningsplattor på tak om det sker på parkeringshus eller byggnader där patienter inte vistas. Och det kan man inte uppnå på det sjukhus som finns i dag.

Var ett nytt sjukhus bäst placeras anser Mats Nilsson får vara en fråga för politikerna.

Tidigare, när Stadsdel norr planerades, förespråkade han det som ett bra alternativ. Men där anses det i dag inte finnas plats för en sjukhusbyggnad.

Men han ser ändå många fördelar med att ha en ny byggnad placerad någorlunda centralt i Östersund. Detta med tanke på att det underlättar både för stora delar av personalen – och de som ska till sjukhuset från övriga delar av länet.

– Då slipper man särskilda busslinjer 24 timmar om dygnet till och från Östersund.

I dag bedrivs dessutom en del samarbete och forskning med Mittuniversitetet och sjukhuset, ett samarbete som han anser underlättas av närheten.

Mer läsning

Annons