Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöver du en hjärtstartare – ring Konsum eller Ica

/
  • Staffan Edler försöker nu utreda om det finns intresse för ett projekt där snabb sjuk­- hjälp ska finnas tillhands ute  i bygderna.Foto: Henrik Flygare

Blir du hjärtsjuk i Jämtlands glesbygd kan du ringa Konsum eller Ica. Där kan det finnas en hjärtstartare placerad. Eller också finns det någon i byn att ringa om du blir sjuk eller råkar ut för något annat. Det är framtiden för länets bygder.

Annons

Nu vill Civilförsvarsförbundet dra igång ett projekt som de kallar ”Tryggare Jämtland” med frivilliga resursgrupper eller enskilda medborgare som vill bidra till säkerhet och krishantering i samhället.

Östersunds och Strömsunds kommuner har redan sagt att de är intresserade och det har länsstyrelsen också.

– Problemet är att det blir allt glesare med resurser ute på landsbygden, det är en åldrande befolkning och kommunernas ekonomi går inte uppåt precis, säger försvarsdirektör Staffan Edler på länsstyrelsen i Jämtland.

– Det är långt till räddningstjänst och sjukvård. Det gör att Civilförsvarsförbundet vill se om det går att hitta människor som kan hjälpa till och stödja när det händer något ute i bygderna.

Staffan Edler säger att idén egentligen kom till i utredningen ”Service i glesbygd” där det konstaterades att det var tunt med resurser ute i glesbygden, av vilken sort det än var, bland annat då skydd för människorna.

Finns det ett intresse ute i bygderna för detta?

– Det försöker vi utreda nu. För att genomföra projektet måste det finnas någon som finansierar det och som tror sig kunna ha ett utbyte av det. Civilförsvarsförbundet ska leda projektet om det finns intresse att vara med.

Men det behövs att kommunerna tycker att detta är viktigt för dem. Det handlar inte om några stora pengar, enligt Staffan Edler, utan 10 000-tals kronor.

Han säger att det som redan finns ska vara kvar, så detta skulle kunna bli ett komplement till ”i väntan på ambulans”, IVPA,

Men inget är färdigtänkt än utan det ska projektet göra. Det handlar om att hitta en modell och vad de ska göra.

Klart är att det ska finnas människor ute i bygderna som ska kunna hjälpa till om någon råkar ut för problem, exempelvis blir sjuk eller behöver stöd och hjälp.

– Hjärtstartare är en del i detta, den kan finnas någonstans ute i en butik, säger Staffan Edler. De är så säkra och moderna att de känner hur mycket ström de ska skicka iväg. I Stockholm finns detta redan.

Några tankar från Civilförsvarsförbundet:

Genom utbildningsinsatser öka allmänhetens egen förmåga att förebygga och avhjälpa olyckor samt förbättra förmågan att hantera vissa akuta sjukdomstillstånd.

Utplacering av hjärtstartare ska i samarbete med bland annat näringslivet ske på utvalda platser där tillgången till sjukvård är begränsad.

Mer läsning

Annons