Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandling med kyla kan rädda nyfödda barns liv

/
  • Foto: Håkan Luthman
  • Ungefär ett barn per år behöver kylbehandling i Jämtlands län och här finns utrustningen. En dräkt som fylls med vatten som kyls till 33,5 grad under 72 timmar. Barnläkaren Mattias Kjellberg visar hur det går till på en docka.  Foto: Håkan Luthman

Barn som drabbas av allvarlig syrebrist vid förlossningen kan räddas till livet om de får kylbehandling. Behandlingen sker vid ett antal av landets sjukhus och Östersunds sjukhus är ett av dem.

Annons

– Men det är inte många barn som är i behov av behandlingen, det handlar om 0,5 per tusen födda, säger barnläkaren Mattias Kjellberg.

– Vi har haft möjlighet att ge den här behandlingen under två års tid och under den tiden är det endast en patient som haft behov. Den patienten skickades då till Umeå.

Hur det har gått för det barnet kan inte Mattias Kjellberg berätta eftersom barnet i fråga går att identifiera.

– Men i dag är detta en behandling som självklart ska erbjudas de få som behöver det, säger han. Det är svårt att bli duktig på något som man gör en gång per år.

– Men här finns kompetens och utrustning om det skulle behövas.

Vid så kallad förlossningsasfyxi drabbas barnet av en kombination av syrebrist och nedsatt blodförsörjning i samband med födseln. Blir det allvarligt kan barnet kort efter födseln utveckla symtom på hjärnskada. En hjärnskada som kan leda till död eller svåra funktionshinder.

Det är här kylbehandlingen kommer in.

Enligt ett pressmeddelande från SBU, Kunskapscentrum för hälso- och sjukvården, går det till på följande sätt.

Barnets kroppstemperatur sänks med hjälp av kylmadrass, som är det vanligaste eller en dräkt som används på Östersunds sjukhus, under noggrann övervakning till mellan 33 och 35 grader under 72 timmar.

Sedan värms barnet sakta upp igen till normal kroppstemperatur. Specialistkompetens och särskild utrustning krävs. Nedkylningen ska påbörjas inom sex timmar efter födelsen.

Är det en kostsam behandling?

– Intensivvård är dyr i sig, men om du på en intensivvårdsavdelning vårdar sex eller sju patienter är skillnaden i kostnader marginell. Men att ha en intensivvårdsavdelning kostar mycket pengar, säger Mattias Kjellberg vidare.

– Tittar man på varje apparat som behövs blir totalsumman jättehög. Men tittar man på vad det kostar att vårda ett sådant här barn utöver är det inte särskilt dyrt.

SBU har räknat ut att den genomsnittliga merkostnaden per barn som behandlas är mellan 5000 och 10000 kronor exklusive kostnader för eventuell transport till sjukhus där behandlingen ges.

Mellan 50 och 200 barn per år kan vara aktuella för kylbehandling i Sverige.

”Det finns måttligt starkt vetenskapligt underlag för att kylbehandling minskar risken för att barnen dör eller drabbas av svårt funktionshinder”.

”Det finns inget som tyder på allvarliga biverkningar eller komplikationer i samband med behandlingen, men det går inte att dra slutsatser eftersom studierna inte varit upplagda för att kunna svara på dessa frågor”, skriver SBU i sin rapport.

Mer läsning

Annons