Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begränsad skoteråkning under lovet

/

Skotern ser ut att få stå i garaget under påsklovet. Länsstyrelsen har beslutat om skoterförbud i delar av fjällen lagom till ledigheten.

Annons

Länsstyrelsen i Jämtlands län har nyligen fattat beslut om vad som gäller för skoteråkning på skoterleder inom de statliga skoterregleringsområdena i länets fjällvärld. Normalt är skoteråkning tillåtet fram till och med 19 april men i år har länsstyrelsen fattat beslut om att förlänga tiden till och med 25 april.

– Anledningen till förlängningen är påsken ligger sent i år och det är mycket människor i fjällen då, säger Ruben Johansson, biträdande enhetschef på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Men det hjälper inte länsborna mycket då förbudet ändå gör att de inte kan köra skoter under lovet. Skoterkörning inom skoterregleringsområdena är tillåtet till och med 25 april, Annandag påsk.

Anledningen till regleringen av skotertrafik är renskötsel och naturvårdsskäl.

– När det blir vår går renarna upp i fjällvärlden och det är kalvningsperiod. Det är viktigt att de inte störs, säger Ruben Johansson.

Länsstyrelsen kan också komma att stänga vissa leder med kort varsel, trots beslutet om att det är tillåtet fram till och med 25 april, om de anser att det är nödvändigt av rennärings- eller naturvårdsskäl.

– Det kan ju bli så att det inte finns någon snö kvar heller och då skadas naturen om man kör skoter, säger han.

Men i vissa delar av Frostvikenfjällen är skoterkörning tillåten till 3 maj. Det hänger bland annat ihop med att området är mer snösäkert.

– Strömsunds kommun har också ansökt om att få förlänga tiden på andra leder i Frostvikenområdet och att även de ska få hållas öppna till 3 maj. Vi har ännu inte fattat något beslut om det men kommer göra det ganska snart, säger Ruben Johansson.

Mer läsning

Annons