Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begagnat hett när vi blir allt mer medvetna

/
 • Det har blivit populärare att handla second hand. ”Jag är ute efter sådant som inte finns någon annanstans”, säger Renée Lubell, besökare på Kupan.
 • Det har blivit populärare att handla second hand. ”Jag är ute efter sådant som inte finns någon annanstans”, säger Renée Lubell, besökare på Kupan.
 • På Pingstkyrkans biståndscenter är det full aktivitet för att sköta ruljansen.
 • Det har blivit populärare att handla second hand. ”Jag är ute efter sådant som inte finns någon annanstans”, säger Renée Lubell, besökare på Kupan.    Foto: Henrik Flygare
 • Marit Wahlström har hand om det begagnade porslinet på Pingstkyrkans biståndscenter i Torvalla. Koppar ställs i ordning inför morgondagens handel.
 • På Pingstkyrkans biståndscenter är det full aktivitet för att sköta ruljansen.
 • De anställda på Kupan är nöjda över årets omsättning. Lena Gråberg och Gertrud Hagman berättar glatt vad pengarna ska gå till.
 • Sten Höglund, föreståndare på Pingstkyrkans Biståndscenter, berättar att det varit den bästa hösten hittills, sett till försäljningen.

Att köpa begagnat blir allt populärare. Försäljningssiffrorna för Röda korsets Kupan ser ut att nå över tre miljoner för första gången i år. Bäst av allt säljer begagnade damkläder.

Annons

Kupan på bangårdsgatan är välbesökt, trots att det ligger en bra bit från centrum. En förmiddag i december är det befolkat med människor i alla åldrar som sysselsätter sig på ett eller annat sätt. Några sitter ner för en lugn stund i kaféet, medan andra strosar runt i butiken och kikar på böcker, porslin och diverse prylar. Vid inlämningsstationen står säckar med kläder som väntar på att packas upp och sorteras.

Lena Gråberg är ordförande i Storsjökretsen inom Röda Korset och berättar att försäljningen på Kupan ökar hela tiden. De har nått budgetmålet i år och är nöjda över årets verksamhet och de bistånd de kunnat skänka tack vare ökad omsättning.

– Kupan är en viktig mötesplats för många. De skapar arbetstillfällen för dem som har svårt att komma ut i arbetslivet. Människor med olika bakgrund har möjlighet att jobba utifrån samma förutsättning här, säger hon, och poängterar att de som jobbar är bra på att hålla ordning och skapa en bra miljö i butiken.

Lena Gråberg och medarbetarna på Kupan är överens om att intresset för second hand verkar bli större och större. Mest åtgång är det på damkläder, tyger och böcker. Om det är trend eller inte är svårt att säga men de tror att folk i allmänhet börjar inse fördelarna med att handla begagnat.

De tror att medvetenheten ökat hos människor, både ekonomi och miljötänkande spelar in när vi handlar i dag.

Renée Lubell är en av besökarna på Kupan och är här då och då för att handla och kika runt. Hon tror att det ökade intresset beror på att folk numera gärna vill ha äldre saker till inredning och annat.

– Själv är jag mest ute efter fina tyger, som inte går att få tag på någon annanstans. Jag gillar att det är så stort utbud av alla möjliga saker, säger hon medan hon botaniserar i porslinshyllan. Säkert blir det något fynd för henne även i dag.

I Torvalla ligger en till guldgruva, om man söker efter second hand. Det är inlämningsdag hos Pingstkyrkans biståndscenter och även här är det full aktivitet, med uppackning och iordningställande. Sten Höglund är föreståndare och förkunnar att framtiden ser ljus ut för second hand-businessen.

– Det har varit den bästa hösten hittills. Både inlämning och försäljning ökar mer och mer. Kvaliteten på det vi får in har också blivit bättre.

I ett rum längre in i den stora byggnaden står Maria Frank och stryker kläder. Hon basar över klädavdelningen och sorterar det som ska till försäljning och det som ska skickas till bistånd. Hon instämmer i att kvaliteten höjts, även på klädfronten. Kanske är det för att dagens slit- och slänggeneration behöver rensa garderoben oftare. Hon menar att det skett en förändring på de kläder som lämnas in. Förut var det tantkläder som prydde galgarna, sådant som legat och skräpat länge. I dag finns det diverse, både rariteter och moderniteter. Hon tror att det bidragit till att fler väljer att handla begagnat.

– Här hänger kläder som ser ut att komma direkt från en vanlig klädesaffär. I dag köper vi nytt hela tiden och samlar på oss sådant vi inte behöver. Men det är positivt att det går så bra att sälja det vidare i alla fall, säger Maria medan hon håller upp ett par färdigstrukna jeans och konstaterar att de kan åka med ut i butiken.

Mer läsning

Annons