Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare slår till mot Vasaloppet

Vasaloppsveckan lockar inte bara skidentusiaster över hela landet utan även internetbedragare.

– De kapar startplatser, säger Per Strid, pressansvarig för Vasaloppet.

Annons

Intresset för årets vasaloppsvecka är rekordstort. Vasaloppet den 7 mars har varit slutsålt i flera månader och många försöker köpa biljetter på olika internetsajter. Men det gäller att se upp för oärliga personer som försöker sälja andras startplatser.

– De går in på vår webbsida och får tag på startplatsnummer och namn. Sedan tar de reda på personnummer. Det finns en person som är polisanmäld av flera och en utredning pågår, säger Peter Strid.

Vasaloppets kundtjänst har varit i kontakt med 15 fall där personer hört av sig. Peter Strid berättar att de köpt sin startplats på en internetsajt. När de sedan ska göra en namnändring matchar inte de personuppgifter säljaren angivit med startnumret.

– Här i länet har det bara varit en eller två anmälningar. Men de personerna ringde och kontrollerade att det fanns någon med det startnumret innan de betalade, säger Per Thelin vid Östersundspolisen.

Enligt Peter Strid kan det vara betydligt fler som är drabbade av startplatskapare. Det kommer att visa sig när årets Vasaloppsdeltagare ska hämta ut sina nummerlappar.

– Om det uppstår dubbla startplatser kommer vi att ordna det på något sätt. Men vi kräver först en polisanmälan, så att inte vi blir lurade, säger han.

Mer läsning

Annons