Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare härjar på populära handelssajter

Under 2008 anmäldes totalt 39 bedrägerier med bluff­fakturor i Jämtlands län, en ökning med 21 anmälningar från året innan. En annan stor bedrägeripuck som länspolisen tacklas med är det stora antal bedrägerier i samband med begagnathandeln på blocket.se.

Annons

Men exakt hur många anmälningar som rör köp- och säljsajten går det inte att ta fram.

– Man måste gå in i varje ärende och se närmare på det för att det ska framkomma att det är blocket. Men vi har många ärenden som rör det, säger Per-Erik Löfgren, utredare i Östersund.

– Någon person annonserar ut en vara. En köpare sätter in pengar på personens konto, men får aldrig den köpta varan i sin hand. Det är typexemplet på blocket-bedrägerierna.

– Vi har många i länet som drabbas men gärningsmännen finns många gånger utanför länet och utreds av andra polismyndigheter. Därför hanterar vi ändå väldigt få sådana ärenden. Men som jag förstår det jobbar blocket på att det ska bli svårare att lura folk, säger Per-Erik Löfgren.

Och samma princip gäller för bluffakturorna.

– Det är många i länet som drabbas av det. Men bedragarna finns i andra delar av landet, även om det ibland finns postfack kopplade till företagen här, men de har ofta automatisk vidaresändning, säger han.

Det innebär att länets polis inte har något konkret grepp på utredningsläget gällande de anmälda brotten.

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet anmäldes i länet 13 bedrägerier med hjälp av bluffaktura under 2007. Av dessa klarades totalt åtta av fallen upp, men bara i två fall fanns en misstänkt person. Två fall ledde till åtal, men inget fall ledde till ett strafföreläggande.

Mer läsning

Annons