Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båtfolket drabbades av många inbrott

/
 • Inga-Maj Olsson upptäckte stölderna och ringde polis och             båtägare på lördagsförmiddagen. ”Man har rivit upp skåp och lådor så att de blivit förstörda”, berättar hon.Foto: Håkan Luthman
 • ”Jag kände det på mig. Vi har varit i Stockholms skärgård i fyra veckor men ställde hit båten igår (läs lördag). Jag tänkte att vi nog borde sova över, men vi gjorde inte det”, säger Jan Westin.
 • Låsta skåp och lådor hade blivit uppbrutna och förstörda i några av båtarna. I en hade det också skurits hål i fönstret i kapellet så det hade regnat in ordentligt.
 • ”Jag har varit polis i 18 år och det har aldrig varit ett problem i båthamnen”, säger Annelie Norén, Östersundspolisen.

Inga-Maj Olsson kom med sin båt från Verkön och lade till vid hamnplatsen vid piren i Frösö båthamn i sön- dags. Då upptäckte hon att det hade varit inbrott i flera båtar.

Annons

– Jag började med att ringa polisen. Sedan har vi ringt alla som har båtar som det varit in någon i. Det är så synd, så tråkigt, säger Inga-Maj Olsson.

Hon räknar till sammanlagt sju båtar som haft oinbjudna gäster.

– Man har rivit upp skåp och lådor så att de blivit förstörda. Lämnat luckor och kapell öppna. Fler har fått blöta sängkläder och sängar eftersom man lämnat luckan i fören öppna på flera båtar, säger Inga- Maj Olsson.

Hon och andra båtägare som är på plats på bryggan turas om att ringa till andra som har båtar som blivit utsatta och som de ännu inte kunnat nå för att berätta vad som hänt.

– Kolla, jag hade fyra fiskespön liggande i min båt och ett luftgevär, de har de inte brytt sig om. Men kikaren är borta, säger Bengt Rundström, en av de drabbade båtägarna.

– Saknas något annat, frågar Mikael Lundberg, Östersundspolisen.

– Nej, jag tror bara det är kikaren, säger Bengt Rundström.

I Jan Westins båt har en dricka hällts ut och kapellet hade stått öppet så det har det regnat in.

– En flaska whiskey och en dunk vitt vin är borta. Men borrmaskinen har de inte brytt sig om, säger Jan Westin.

Men det var inte första gången det varit inbrott i båtarna på bryggan.

Christer Ågren hade besök i början av veckan.

– De hade brutit sönder dörren och stulit stereon men inte förstört något, säger han.

Johnny Olofsson är hamnchef för Frösöhamnen.

– Det här är verkligen tråkigt. Det här är ovanligt, det brukar mest vara småhändelser. Det är vanligt att båtägarna sover i båtarna i hamnen på natten så det som gjorde det här hade nog tur att ingen vaknade, säger Johnny Olofsson.

– Jag hoppas att vittnen hör av sig till polisen så att detta blir utrett. Vi kommer att hålla extra koll på hamnarna efter detta också, säger han.

Mer läsning

Annons