Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst i Sverige på att återvinna hemelektronik

/
  • Fredrik Gunnarsson arbetar som miljötekniker på Odenskogs Återvinningscentral. Han säger att de vanligaste elektronikprodukterna som återvinns är tv- och stereoapparater samt datorer.
  • Bo Nilbert och Inga-Britt Nilbert återvinner så mycket de kan. I torsdags hade de bland annat med sig en gammal skrivare och en batteriladdare.
  • Återvinning kan ske på många sätt. Här har ett kretskort blivit en klocka och en magnet.
  • Jessica Wärdell är butiksägare för butiken Durabel Design. Där säljer de bara saker som skapats från i alla fall delvis återvunnet material.

Sortering av elavfall är jämtarna riktigt duktiga på.

I genomsnitt har 20,6 kilo per person återvunnits under 2010.

Det gör länet till näst bäst i Sverige.

Annons

Nästan alla kommuner i länet är duktiga på återvinning av elavfall. Det visar en statistiksammanställning som El-Kretsen har gjort. El-kretsen sköter nästan 90 procent av insamlingen av hemelektronik i Sverige.

Svenskarna har ökat sin återvinning av elavfall med 1,4 procent sedan 2009. I snitt lämnade svensken in 16 kilo per person under 2010. I Jämtland låg den siffran på 20,6 kilo. Alla länets kommuner utom Krokom hamnar över riksgenomsnittet. Åre och Härjedalen är tveklöst duktigast. I båda kommunerna har invånarna lämnat in i snitt ungefär 27 kilo elavfall per person.

Paret Bo och Inga-Britt Nilbert är mycket noga med sin återvinning. I torsdags besökte de Odenskogs Återvinningscentral för att slänga några gamla elektronikprodukter.

– Vi samlar på oss en massa hemma, sedan kör vi en vända i samband med att vi ska handla mat, säger Inga-Britt Nilbert.

Det är inte alltid de behöver åka till en återvinningscentral. Återvinningen av papper och tidningar kan de göra närmare hemmet.

– Vi bor på Frösön och där finns det gott om återvinningsstationer, säger Inga-Britt Nilbert.

Men det finns fler sätt att återvinna elektronikprodukter på. Den lilla butiken Durable Design säljer saker som skapats från återvunnet material. På elektroniksidan finns det kretskort som gjorts om till klockor eller manschettknappar. Det finns nyckelringar och magneter som tillverkats av gamla datortangenter.

– Det är kul att visa hur mycket saker man kan ta till vara på. Det ska vara roliga saker som ger inspiration, säger butiksägaren Jessica Wärdell.

Mer läsning

Annons