Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäruppköpare dömd till fängelse

Bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll leder till att en bäruppköpare i länet döms till fem månaders fängelse.

Annons
Mannen har under flera år köpt upp bär från privatpersoner och sålt bären vidare till en firma i Sundsvall.
Han har inte fått några kvitton eller andra liknande handlingar vid uppköpen. Någon bokföring existerade inte och mannen redovisade inte moms till Skatteverket.
Det här leder till att tingsrätten dömer honom till fem månaders fängelse.
Omsättning i mannens bärhandel har varit hög. Att han medvetet under tre års tid inte brydde sig om någon som helst bokföring är så pass försvårande att straffet blir fängelse.
Bäruppköparen lät bli att bokföra intäkter för sammanlagt 3 175 000 kronor under de här åren. Det framgår en genomgång av affärerna som en revisor vid Skatteverket gjort.
Bristerna i bokföringen har medfört att bärhandlarens skatt beräknats skönsmässigt. Under tre år borde han ha tagit upp ytterligare betydande summor som vinst från sin näringsverksamhet.
Den firma i Sundsvall som bärhandlaren i länet sålde vidare till har även betalat mervärdesskatt på dessa belopp till bärhandlaren.
Mannen frias från ett annat fall av bokföringsbrott. I det fallet misstänktes han för att inte ha lämnat ifrån sig bokföringsmaterial i tid till en revisor som skulle färdigställa årsredovisningen i ett annat av hans bolag.

Mer läsning

Annons