Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorskor: Så lindrar du dina PMS-besvär

/
  • PMS, premenstruellt syndrom, är ett stort problem för många kvinnor men det finns hjälp att få, anser Kerstin Jonsson, barnmorska i Järpen och Ingrid Haglund sam-ordnande barnmorska i Jämtland.  Foto: Ulrika Andersson
  • ”Balanserad kost och motion hjälper mot PMS”, slår Malin Söderström, barnmorska från Bräcke fast.

Känslomässiga kullerbyttor, värk, ångest och okontrollerat gråtande som påverkar relationer både hemma och på jobbet. Det är ett stort problem för mellan 5–10 procent av landets kvinnor.

Annons

Det handlar om premenstruellt syndrom, PMS, som dyker upp som kroppsliga eller psykiska symtom en tid före väntad mens.

Men det finns hjälp att få.

Det säger barnmorskorna Malin Söderström från Bräcke/Kälarne, Ulrika Dagher, Brunflo, Kerstin Jonsson, Järpen och Ingrid Haglund som är samordnande barnmorska för Jämtlands län.

Besvären försvinner ofta några dagar sedan mensen startat och kvinnorna blir symtomfria när mensen är slut. Det går alltså i cykler och för 5–10 procent av kvinnorna är besvären mycket svåra.

– Men det är egentligen inte till oss kvinnorna kommer om de har PMS, säger Ingrid Haglund, de ringer till oss och då kan vi ge dem råd. Ofta hänvisar vi till doktorn om besvären är svåra.

– Men det finns receptfria läkemedel, som exempelvis nattljusolja, Ziara och några naturläkemedel ytterligare som kan hjälpa.

En del läkemedel köper man på apoteket andra i hälsokostbutiken.

Växtextraktet, som det handlar om, påverkar överkänsligheten mot gulkroppshormon (progesteron).

– I menscykeln är vi svajiga och en del kvinnor har en slags överkänslighet i hjärnan mot dessa kroppsegna hormon och då ska dessa preparat motverka att man reagerar som man gör, säger Ingrid Haglund.

Men barnmorskorna säger också att motion, sömn och balanserad kost, alltså allmänt välbefinnande, kan lindra PMS.

– Smör, ost och grädde kan alltså förvärra dessa besvär, slår Malin Söderström fast.

Vad ska vi göra då när kompisen på jobbet plötsligt förvandlas till en ”riktig satkärring”?

– Det finns en risk med att man blir betraktad som ”hon som snart ska få mens”. Man ska ta hand om varandra på jobbet, kanske kan man på ett fint sätt tala om att det finns hjälp att få för att må bättre.

– Ett vedertaget sätt i dag är lågdoserat antidepressivt medel som kan ätas i cykler. Det är särskilt bra för kvinnor som har det jättesvårt, PMS ska behandlas seriöst.

Mensen innebär även svår smärta för många kvinnor och barnmorskorna menar att man måste skruva ner kraven på sig själv under dessa dagar.

Men det finns hjälp att få även mot smärtan, att äta p-piller utan uppehåll är ett sätt att slippa både blödning och smärta.

Hormonspiral är ett annat alternativ som gör att kvinnan slipper blödningar. Men det vanligaste är att kvinnorna anser problemen vara hanterbara. De rättar sig också efter kroppens signaler, visst kvarhållande av vätska i kroppen som ger viktökning, huvudvärk och svullna bröst.

Mer läsning

Annons