Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmisshandel anmäls oftare i länet

/

Barnmisshandeln minskar men antalet anmälda fall ökar.

Annons

Antalet barnmisshandelsfall ökar i länet. På tio år har antalet anmälda fall gällande misshandel av barn mellan sju och 14 år ökat med 24 fall enligt statistik från Brottsförebygganderådet. Åklagaren Eva Lena Rimér tror dock inte att barnmisshandeln i länet har ökat utan att siffran i dag är högre än tidigare då man blivit bättre på att anmäla. En teori som får medhåll från polisinspektören Eva Jerand.

– Jag skulle tro att man är mer benägen att anmäla både från skola och privat. Barn under 15 år har blivit mera medvetna om att det inte är tillåtet att bli misshandlad och det händer att en del barn själva anmäler i kanske då den här tonårsdelen av spannet, säger Eva Jerand.

Enligt henne är det då oftast tonårsspannet inom åldergruppen som anmäler att de misshandlats. Enligt Eva Lena Rimér är det dock långt i från alla falla som leder till fällande dom.

– Men många av ärendena har väldigt bra effekt i alla fall och det kan ju vara bra att veta för de som gör anmälan att anmälan har stor betydelse även om det inte leder till fällande dom eftersom barnet som har blivit misshandlat kanske blir uppmärksammat och det vidtas åtgärder, säger Eva Lena Rimér.

Vid misstanke om barnmisshandel görs en läkarundersökningar för att dokumentera eventuella skador och polisen hör vittnen som eventuellt hört eller sett något. Eventuellt hörs barnet och om misstanken om brott kvarstår hörs den misstänkte. Efter de stegen tar åklagaren ställning till om ärendet håller för att väcka åtal eller inte.

– Man kan ju bara hoppas att det stigande antalet anmälningar tyder på att mörkertalet minskar i motsvarande mån, säger Eva Lena Rimér.

Mer läsning

Annons